«Πρωταρχικός στόχος η εξυπηρέτηση του δημότη, η αλλαγή και η ανάπτυξη της Λακατάμιας»

Με στόχο την εξυπηρέτηση του δημότη, την αλλαγή και την ανάπτυξη στην Λακατάμια ανέλαβε τα καθήκοντά της μετά την εκλογή της ως η πρώτη Δήμαρχος Λακατάμιας, η Δρ. Φωτούλα Χατζήπαπα, η οποία μέχρι το 2004 υπηρέτησε τον Δήμο ως δημοτική σύμβουλος.


“Όραμα μου, είναι να γίνει ο Δήμος Λακατάμιας ένας δήμος προσιτός προς τους δημότες με περισσότερο πράσινο, ένας δήμος που να είναι κοντά στους δημότες, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες με διαφάνεια, αξιοκρατία και ισονομία” είπε η κ. Χατζήπαπα σε δηλώσεις της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στα πλαίσια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα άμεσα σχέδια της είπε ότι “έχοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση που είναι ο δήμος τα τελευταία χρόνια και όπως έχω αναφέρει και στην προεκλογική μου εκστρατεία, δεν αναφέρομαι ούτε σε μεγαλεπήβολα ούτε και σε ακατόρθωτα πράγματα. Αναφέρομαι πιο πολύ στα μικρά και στα καθημερινά όπως είναι η καθαριότητα, στους οχετούς ομβρίων υδάτων και ειδικά μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που δημιούργησαν προβλήματα στην περιοχή Λακατάμιας, στους χώρους πρασίνου, στους παιδότοπους και γενικά ό,τι έχει σχέση με τον δημότη, ώστε να είναι καλύτερη η προσφορά για μια πιο αξιοπρεπή ζωή του δημότη”.

Στα άμεσα της σχέδια είναι η διαμόρφωση χώρων πρασίνου είπε η κ. Δήμαρχος συμπληρώνοντας ότι “έχω ανοίξει κανάλι επικοινωνίας με τους δημότες, μέσω και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχω δώσει και τα προσωπικά μου τηλέφωνα. Πιστεύω ότι η επικοινωνία δημάρχου και δημοτών μας δίνει πιο εύκολα εικόνα των προβλημάτων με στόχο την επίλυση τους”.

Σχετικά με το γραμμικό πάρκο είπε ότι έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός ενώ σιγά σιγά θα διαμορφωθεί ο χώρος αφού ήδη γίνονται έργα όπως ένας χώρο σκεϊτινγκ, με την χορηγία του ΚΟΑ, ένα καφέ ενώ υπάρχει σχεδιασμός να γίνει ένας παιδότοπος και ένας χώρος που να είναι προσβάσιμος και για αναπήρους.


Αναφερόμενη και σε χώρους φιλικούς προς τα ζώα, η Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει και χώρος στο γραμμικό πάρκο ο οποίος είναι διαμορφωμένος για τα ζώα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δημότες θα ευαισθητοποιηθούν και θα χρησιμοποιούν το μονοπάτι που υπάρχει για τα ζώα, ενώ κάλεσε τους δημότες να χρησιμοποιούν τα ειδικά σακουλάκια.

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας δημοκρατικός θεσμός, που έχει ανάγκη την μεταρρύθμιση αφού “που αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από στήριξη γιατί δεινοπαθεί. Είναι η εξουσία που είναι πιο κοντά στον πολίτη και πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία Πόλεων, Δήμων και Κοινοτήτων με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα”.

Πρόσθεσε ακόμα ότι με την επερχόμενη μεταρρύθμιση επιβάλλεται να διασφαλιστεί “η προσφορά αναβαθμισμένων υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος προς τους δημότες, η αυτονομία των δήμων και η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Τοπικών αρχών αλλά και η δημιουργία επαρχιακών οργανισμών που θα περιλαμβάνουν την Υδατοπρομήθεια, την Αποχέτευση, τη διαχείριση στερεών ή άλλων αποβλήτων καθώς και η σύσταση και λειτουργία Επαρχιακών Πολεοδομικών αρχών, θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών”.

Σχετικά με τα ποσοστά εγκλήματος στην Λακατάμια και τη συνεργασία με την αστυνομία και τον αστυνομικό της γειτονιάς είπε ότι ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Διευθυντή του Αστυνομικού Σταθμού Λακατάμιας κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα όπως η παραβατικότητα αναφέροντας ότι στόχος είναι η δημιουργία ομάδων που θα λειτουργούν ως παρατηρητές και να συνεργάζονται με τον αστυνομικό της γειτονιάς.


“Αντιλαμβάνεστε ότι ο Δήμος Λακατάμιας είναι ένας μεγάλος δήμος, η εγκληματικότητα είναι στα ύψη και στο θέμα των ναρκωτικών η Λακατάμια ίσως να αντιμετωπίζει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα” ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Χατζήπαπα λέγοντας ότι έχουν γίνει επαφές με τον Πρόεδρο του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και θα γίνουν προγράμματα ενώ και ο Μητροπολίτης Ορεινής και Ταμασσού Ησαϊας, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ, είναι διαθέσιμος να βοηθήσει και να στηρίξει οποιανδήποτε προγράμματα αφορούν την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.

Ερωτηθείσα και για την οικονομική κατάσταση του δήμου είπε ότι η οικονομική εξυγίανση του δήμου είναι στις προτεραιότητες της, ότι είναι σε άσχημη κατάσταση με μεγάλο έλλειμμα, με πολλές υποχρεώσεις αλλά μεγάλο και το ποσό που χρωστούν στον δήμο δημότες.

“Είμαστε σε μια διαδικασία με την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, έχουμε αρχειοθετήσει τις φορολογίες και τις οφειλές προς τον Δήμο, έχει συσταθεί ομάδα η οποία θα αναλάβει με στόχο να καταφέρουν να πάρουν από τους χρεώστες τα οφειλόμενα”, σημείωσε.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι λόγω επικείμενης δημοσιογραφικής διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί άμεσα και η οποία αφορά τα οικονομικά του Δήμου δεν θα ήθελε να κάνει άλλες αναφορές επί του θέματος.


Αναφέρθηκε τέλος και στα ευρωπαϊκά προγράμματα του Δήμου Λακατάμιας με τα τρέχοντα να είναι το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Μεσογειακού ΧώρουMED, που αφορά στα απόβλητα και τη διαχείριση και αυτό, σύμφωνα με την Δήμαρχο, έχει σχέση με την ενεργειακή πολιτική του Δήμου και στον σχεδιασμό/μελέτη εξοικονόμησης της ενέργειας στα δημοτικά υποστατικά και πιο συγκεκριμένα αφορούν το πολυδύναμο κέντρο και το δημαρχείο.

Άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται στον Δήμο Λακατάμιας είναι το πρόγραμμα “LIFE – «Climate Proofing Urban Municipalities” σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και όπως είπε η κ. Χατζήπαπα, “είμαστε ανάμεσα στους τρεις πρώτους δήμους που συμμετέχουν σε τέτοιο πρόγραμμα και έχουν συγκεκριμένη πρόταση”.

Είναι ένα πρόγραμμα που βοηθά στον σχεδιασμό για την προσαρμογή σε ότι αφορά τις κλιματικές αλλαγές και “σαν δήμος διεκδικούμε και επιθυμούμε να αναβαθμίσουμε τον κυκλικό κόμβο στην Λεωφόρο Μελίνας Μερκούρη χρησιμοποιώντας τα διαπερατά υλικά”.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.