Προτάσεις ΑΚΕΛ για ελάφρυνση στις αυξημένες δόσεις δανείων – Καλεί κυβέρνηση και Κεντρική να λάβουν πρωτοβουλίες

Καλεί την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Προτάσεις από ΑΚΕΛ για τις αυξημένες δόσεις

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε χθες προτάσεις για τις αυξημένες δόσεις, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο Βάκης Χαραλάμπους, μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, επεσήμανε ότι παρά την παραδοχή πως οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων συνέβαλαν στους πρόσφατους κλυδωνισμούς στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ΕΚΤ προχώρησε για άλλη μια φορά στην αύξηση των επιτοκίων.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην Κύπρο, επεσήμανε ότι «για τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την ακρίβεια προστίθεται ακόμα ένα βάρος στο ήδη περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα», ενώ «για τις επιχειρήσεις που ήδη πληρώνουν κατά πολύ περισσότερους τόκους από ό,τι στην ευρωζώνη, το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο». Παράλληλα, πρόσθεσε, «για την οικονομία ο κίνδυνος της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει».

Ο Β. Χαραλάμπους υπέδειξε ότι «η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα οφείλουν να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για υποστήριξη και ελάφρυνση των δανειοληπτών από το ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργεί η επιθετική επιτοκιακή πολιτική». Επεσήμανε επίσης τα ακόλουθα:

• Το παράδειγμα της ΚΕΔΙΠΕΣ μέσα από την οριοθέτηση των επιτοκίων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βάση συζήτησης και για τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες.

• Χρειάζεται επίσης να μελετηθεί η επαναφορά ενός στοχευμένου σχεδίου επιδότησης επιτοκίων για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει ήδη τα πιο υψηλά επιτόκια μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης, όσον αφορά τα δάνεια των επιχειρήσεων.

Με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιανουάριο του 2023 ο μέσος όρος του κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις στην Κύπρο ανήλθε στο 5,06%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ανήλθε στο 3,63%. Δηλαδή, το κόστος δανεισμού για τις κυπριακές επιχειρήσεις είναι 143 μονάδες πιο υψηλό από την ευρωζώνη.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα ύψους 25,5 δις ευρώ. Συγκεκριμένα, έχουν καταθέσεις ύψους 51,5 δις ευρώ και δάνεια ύψους 26 δις ευρώ. Ως εκ τούτου, δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις αυξήσεις της ΕΚΤ. Παρά ταύτα, έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

 

 

Επιμένει η ΕΚΤ παρά τους κλυδωνισμούς
Παρά τις τραπεζικές καταρρεύσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και παρά το «ψυχόδραμα» στις ευρωπαϊκές αγορές με την κρίση του ελβετικού τραπεζικού μεγαθηρίου Credit Suisse, το Γενικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να κάνει επίδειξη ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας, επιμένοντας στη νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,50% (50 μονάδες βάσης). Τέσσερα μέλη του Γενικού Συμβουλίου διαφώνησαν με την απόφαση, διεκδικώντας «περισσότερο χρόνο», όπως διευκρίνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αναφορά -τόσο στην ανακοίνωση όσο και στη συνέντευξη της Κρ. Λαγκάρντ- ότι τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της οικονομίας, είναι ενδεικτικό του ότι η ηγεμονία των «γερακιών» παραμένει μεν, αλλά πλέον δεν είναι αδιατάρακτη όπως μέχρι πρόσφατα.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.