Προτάσεις ΑΚΕΛ για ένα δραστικό πλαίσιο ελέγχου του Πόθεν Έσχες

Έλα στο Google News

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εγκριθεί για το Πόθεν Έσχες των μελών του Κοινοβουλίου και όλων των πολιτικών προσώπων πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά και ταχύτατα με την εισαγωγή ανεξάρτητου τεχνοκρατικού ελέγχου. Για το ΑΚΕΛ είναι προφανές ότι απαιτείται ένα πολύ πιο δραστικό πλαίσιο ελέγχου του Πόθεν Έσχες των μελών του Κοινοβουλίου και όλων των πολιτικών προσώπων.

Το ΑΚΕΛ, με σχετική ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει ότι πρότεινε και επιμένει στην ανάγκη να διευρυνθεί ο κατάλογος των ελεγχόμενων προσώπων ώστε να καλύπτει τη δικαστική εξουσία, τους ιδιοκτήτες και διευθυντές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και την Εκκλησία ως προς την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Αναμένει δε τη στήριξη και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων σε αυτή τη θέση.

Επιπρόσθετα, έχει καταθέσει πρόταση νόμου ώστε τα ελεγχόμενα πρόσωπα να είναι υποχρεωμένα να αποκαλύπτουν συμφέροντα που έχουν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό είτε μέσω καταπιστευματοδόχου ή φαινόμενου μετόχου, είτε υπό την ιδιότητα του πραγματικού δικαιούχου. Αυτό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, θα τερματίσει το φαινόμενο της απόκρυψης συμφέροντος πίσω από αχυράνθρωπους. Με δεύτερη πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ προνοείται ότι σε περίπτωση που ελεγχόμενα πρόσωπα υπέβαλαν ψευδή δήλωση για τα περιουσιακά τους στοιχεία, η εν λόγω περιουσία θα λογίζεται ως περιουσία υπόπτου, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, και αυτό θα μπορεί να οδηγεί στη δήμευση αυτής της περιουσίας ακόμα και μετά το θάνατο του πολιτικού προσώπου. «Η διαφάνεια και η λογοδοσία των πολιτικών προσώπων και γενικά όσων ασκούν και επηρεάζουν την εξουσία αποτελεί καθολική απαίτηση της κοινωνίας», αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Η πρόταση της ΕΔΕΚ προνοεί κάθε χρόνο μαζί με το Πόθεν Έσχες να δίνονται στη δημοσιότητα και οι φορολογικές δηλώσεις στη βάση εξελεγμένων λογαριασμών που θα γίνονται από αδειούχο ελεγκτικό γραφείο ώστε να φαίνεται από πού πηγάζουν τα έσοδα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δ. Δημητρίου, δήλωσε ότι στόχος είναι «να μετεξελίξουμε το νόμο του Πόθεν Έσχες σ’ ένα νόμο όπου θα πάψουν να υπάρχουν σκιές ή κατ’ ελάχιστον να μειωθούν οι σκιές όσο το δυνατόν περισσότερο».

3μελής επιτροπή θα εξετάσει τις δηλώσεις των βουλευτών

«Στόχος των αλλαγών που θα προωθηθούν είναι να κατατίθενται ολοκληρωμένα στοιχεία για να διαφαίνεται αν υπήρξε μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία κατά το διάστημα που κάποιος κατείχε πολιτειακό αξίωμα», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης. Μιλώντας επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο ο Γ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η τριμελής ειδική επιτροπή, της οποίας είναι μέλος, θα προχωρήσει σε εξέταση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί. Διευκρίνισε ωστόσο πως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, οι εξουσίες της επιτροπής είναι περιορισμένες. Ο Γ. Λουκαΐδης σημείωσε πως αν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ή καταγγελίες από πολίτες η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει βοήθεια από ειδικούς ή άρση τραπεζικού απορρήτου, με συναίνεση τού υπό έρευνα αξιωματούχου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.