Προτάσεις από ΣΥΠΡΟΔΑΤ για το πρόβλημα των ΜΕΔ – Δεν ανταποκρίθηκαν όσο θα έπρεπε οι τράπεζες

«Οι τράπεζες ενεργούν ετσιθελικά, δεν χρησιμοποιούν βέλτιστες πρακτικές»

 

Το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) προήλθε και συνεχίζει να προκαλείται από τον τρόπο που τα ΑΠΙ αντιμετωπίζουν το θέμα, δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Κώστας Μελάς, κατηγορώντας τις τράπεζες ότι δεν χρησιμοποιούν τις βέλτιστες παγκοσμίως πρακτικές, αλλά ενεργούν ετσιθελικά.

Ο Κ. Μελάς σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ επανέφερε τις προτάσεις του Συνδέσμου για αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι προτάσεις αφορούν τα ακόλουθα:

• Προώθηση της πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών, ώστε να μπορούν οι δανειολήπτες να υποβάλλουν αίτηση στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για παραπομπή σε Διαιτησία της διαφοράς που προκύπτει από την επίδοση σε αυτούς της επιστολής Τύπου «Ι» (προθεσμία 45 ημέρες) και ρύθμιση ώστε η απόφαση να εκδίδεται σε 30 ημέρες. Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό δεν παραβιάζονται τα χρονοδιαγράμματα του Νόμου Περί Εκποιήσεων.

• Δημιουργία Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών (ADR) που θα επιλύει ταχύτατα το θέμα της κύριας διαφοράς μεταξύ ΑΠΙ και δανειοληπτών, δηλαδή των υπερχρεώσεων. «Με την αφαίρεση των υπερχρεώσεων το δάνειο μπορεί να γίνει εξυπηρετούμενο ή μπορεί να αναδιαρθρωθεί με βιώσιμη λύση, σύμφωνα με την Οδηγία της Κεντρικής», πρόσθεσε.

• Ενίσχυση του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και της διαδικασίας που θα ακολουθείται, χωρίς να επηρεάζονται τα χρονοδιαγράμματα των εκποιήσεων». Όπως είπε, αυτή η πρόταση θα οδηγήσει σε ριζική λύση του προβλήματος των εκποιήσεων και των αναδιαρθρώσεων, «ούτως ώστε να μειωθούν δραστικά τα ΜΕΔ, να επωφεληθεί η παραγωγικότητα και να τονωθεί η οικονομία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ δήλωσε ότι το θέμα της αντιμετώπισης των ΜΕΔ δεν είναι περίπλοκο, καθώς αποτελεί μια εύκολη διαδικασία που προβλέπει η Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας και η οποία έχει θεσμοθετηθεί για υποχρεωτική εφαρμογή από τις Τράπεζες, ακριβώς για να βοηθηθούν οι δανειολήπτες.

Ανέφερε ακόμη ότι «η σοβαρότητα του προβλήματος αντικατοπτρίζεται και στην κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να αναθέσει σε διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους τη διενέργεια μελέτης με στόχο τη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, στοχεύοντας σε μια λύση που θα συμβάλει στη μείωση των ΜΕΔ».

«Δυστυχώς, οι τράπεζες, παρ’ όλες τις πιέσεις της Κεντρικής, δεν ανταποκρίθηκαν όσο θα έπρεπε», ανέφερε και τόνισε ότι στην Οδηγία υπάρχουν αρκετά μοντέλα σχεδιασμών αναδιάρθρωσης που μπορούν να εφαρμοστούν ως βάση για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, ενώ οι εκποιήσεις πρέπει να αποφεύγονται.

 

 

Κόστος διαβίωσης
Ο πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ ανέφερε ότι τα μηνιαία λογικά έξοδα διαβίωσης, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο πίνακα, κυμαίνονται από 843,64 ευρώ μέχρι 1.940,37 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας (από 1 μέχρι 4 άτομα). «Επομένως, ο δανειολήπτης θα πρέπει να έχει εισόδημα αρκετά μεγαλύτερο για να μπορεί να είναι συνεπής στην πληρωμή της δόσης του δανείου του», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.