Προτάσεις από το ΑΚΕΛ, προφάσεις από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ

 Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Το ΑΚΕΛ έθεσε το θέμα για τη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια εδώ και καιρό και είχε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση. Ο κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε προβεί σε δημόσια τοποθέτηση και διερωτήθηκε αν υπάρχουν υπερκέρδη, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπολογιστούν τα λειτουργικά έξοδα αυτών των εταιρειών και άλλα επιπρόσθετα κόστη και μετά να αποφασίσουμε… Με λίγα λόγια ο κ. Πετρίδης προεξόφλησε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη για να φορολογηθούν, δίνοντας έτσι πλήρη κάλυψη στους επιχειρηματίες που είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται απότομα λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας.

Το ΑΚΕΛ προχώρησε στην κατάθεση δύο προτάσεων νόμου στη Βουλή για τη φορολόγηση των υπερκερδών, οι οποίες συζητήθηκαν στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση αναζητεί άλλοθι και κωλυσιεργεί για να μην κάνει τίποτα. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη και το κυβερνών κόμμα του Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς και βουλευτές από τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα Ν. Χριστοδουλίδη διαφάνηκε από τη συζήτηση ότι δεν διαθέτουν την πολιτική βούληση, δεν θέλουν να προχωρήσει το θέμα και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη, καταθέτοντας πολλές προφάσεις… Αντίθετα, το ΑΚΕΛ, όπως και οι οργανώσεις καταναλωτών, επιχειρηματολόγησαν υπέρ της ανάγκης φορολόγησης των υπερκερδών, τα οποία υπολογίζονται γύρω στα €100 εκατ. με στόχο τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στοχευμένα σε νοικοκυριά, σε μικρές επιχειρήσεις, στην οικονομία και να επωφεληθούν όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη και βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της ακρίβειας.

Η φορολόγηση των υπερκερδών μπορεί να δώσει ανάσες στην κοινωνία για μειώσεις τιμών σε βασικά αγαθά και στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Οι εκπρόσωποι των καταναλωτών κ.κ. Μάριος Δρουσιώτη και Λουκάς Αριστοδήμου δήλωσαν στη Βουλή ότι στηρίζουν την πρόταση του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση. Το ερώτημα, όμως, παραμένει κατά πόσο θα υπάρξει και κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ των δύο προτάσεων του ΑΚΕΛ για να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν κλείσει η Βουλή για τις προεδρικές εκλογές.

Οι πολίτες καλούνται να παρακολουθούν ποιοι τάσσονται με τα συμφέροντά τους και ποιοι με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ώστε να προβούν και στις ανάλογες επιλογές στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.