Προτάσεις υπάρχουν, μένει η βούληση

Του Ειρηναίου Πίττα

 

Ακρίβεια παντού. Από πετρελαιοειδή μέχρι είδη πρώτης ανάγκης. Η κατάσταση βέβαια γίνεται ακόμα πιο απελπιστική αν επαληθευτούν όλα όσα ακούμε, ότι δηλαδή τα χειρότερα έπονται. Είναι να διερωτάσαι μέχρι πού μπορεί να πάει η βενζίνη ή τα φθαρτά. Οι καταναλωτές, ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, έχουν μείνει απροστάτευτοι μπροστά στο τσουνάμι ακρίβειας.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί, λέει. Αυτό εκλαμβάνεται ως καλό ή ως κακό; Διότι αν όντως παρακολουθεί αλλά δεν κάνει τίποτα, τότε δεν μπορεί να είναι κανείς ικανοποιημένος. Μάλλον καλύτερη δικαιολογία θα ήταν αν μας έλεγε ότι δεν αντιλαμβάνεται την ακρίβεια.

Το ερώτημα «τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση» δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό. Ούτε επίσης η δικαιολογία ότι η ακρίβεια προκύπτει εξαιτίας των παγκόσμιων εξελίξεων και δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη έναντι των πολιτών να ελέγξει από τη μια κατά πόσο οι αυξήσεις στις τιμές δικαιολογούνται και από την άλλη να πάρει εκείνα τα μέτρα ώστε να προστατέψει τους καταναλωτές, ειδικά τις ευάλωτες ομάδες.

Οι διαφορές που εντοπίζονται σε τιμές μεταξύ υποστατικών, είτε αυτά αφορούν βενζίνη είτε είδη πρώτης ανάγκης, είναι τόσο προκλητικές που μάλλον δεν δικαιολογούνται. «Ας πάει στο πιο φθηνό υποστατικό ο καταναλωτής», θα μας πουν. Είναι όμως η επιλογή εφικτή για όλους; Μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας εξαιτίας κοινωνικοοικονομικών συνθηκών δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από πού θα κάνει τις αγορές της. Γίνεται έτσι έρμαιο της αισχροκέρδειας.

Από την άλλη, πρέπει να παρθούν εκείνα τα μέτρα που θα ανακουφίσουν στο μέγιστο δυνατό τους καταναλωτές. Οι προτάσεις υπάρχουν, απομένει η πολιτική βούληση. Το τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος πρέπει να καταργηθεί με ταυτόχρονη μακροχρόνια στρατηγική εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το πλαφόν είναι επίσης ένα εργαλείο που πρέπει να βγει επιτέλους από τη φαρέτρα, ειδικά για τα καύσιμα. Στα καύσιμα είναι επίσης η ώρα για κατάργηση της παράλογης διπλής φορολογίας. Πρέπει επίσης να βρεθεί ο τρόπος να αντιστραφούν οι συνέπειες των φετινών καιρικών συνθηκών που ενδεχομένως να λειτούργησαν αρνητικά για τους γεωργοκτηνοτρόφους. Οι σημαντικές ποσότητες βροχόπτωσης επιτρέπουν να γίνουν σκέψεις για παροχή ακόμα και δωρεάν νερού σε όσους είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται.

Είναι η ώρα η κυβέρνηση να λειτουργήσει σαν πραγματική κυβέρνηση και όχι σαν προεκλογικό εργαλείο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Στο σημείο που βρισκόμαστε ο κόσμος θέλει να δει έμπρακτες πράξεις και όχι άλλες δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτικά παιχνίδια, ούτε για προεκλογικό «σαφάρι» στις ευάλωτες ομάδες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy