Πρόταση ΑΚΕΛ για απευθείας ενίσχυση μικρομεσαίων – δεν αντέχουν νέα δάνεια

Οι επιχειρήσεις θέλουν στήριξη, δεν αντέχουν νέα δάνεια

Αντί η οικονομική στήριξη από την ΕΕ να καταλήξει και πάλι στις τράπεζες, διαμέσου κρατικής εγγύησης, το ΑΚΕΛ προτείνει όπως εφαρμοστεί «επιστρεπτέα προκαταβολή» δίνοντας τα λεφτά απευθείας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου εξέτασε τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε επαγγελματικές δραστηριότητες λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και την ανάγκη στήριξής τους.

Σε τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, πρότεινε όπως αντί η κυβέρνηση να επαναφέρει την κρατική εγγύηση στις τράπεζες για χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις (δηλαδή και πάλι τα εκατομμύρια που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να πάνε στις τράπεζες), να δώσει τα λεφτά αυτά απευθείας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν στήριξη και όχι νέα δάνεια. Σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν νέα δάνεια, τα οποία έτσι και αλλιώς οι τράπεζες δεν θα τους τα δώσουν λόγω των κριτηρίων που θέτουν.

Εξηγώντας περαιτέρω, είπε ότι η «επιστρεπτέα προκαταβολή» εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Δηλαδή να παραχωρηθεί οικονομική ενίσχυση στις επιχειρήσεις, το ύψος της οποίας καθορίζεται ανάλογα με τη μείωση του κύκλου εργασιών και τον αριθμό των εργοδοτουμένων και με βασική προϋπόθεση να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021.

Το 50% του ποσού της ενίσχυσης που θα λάβουν δεν θα επιστραφεί και το υπόλοιπο ποσό θα αποπληρωθεί από την 1/1/22 σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Στη συνεδρία όλοι οι επηρεαζόμενοι κλάδοι εξέπεμψαν σήμα κινδύνου. Σε τοποθέτησή του ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, ανέφερε ότι η μεσαία τάξη κινδυνεύει.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι είναι ανεπαρκή και δεν έχουν προσφέρει ικανοποιητική και ουσιαστική στήριξη στις επιχειρήσεις. Σημείωσε, όπως και άλλοι προσκεκλημένοι, ότι δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα των εξώσεων, ούτε των ενοικίων, ενώ χαρακτήρισε την αναστολή δόσεων ως δώρο άδωρο, καθώς όποιος συμπλήρωσε ή συμπληρώσει τους 9 μήνες τότε δεν δικαιούται άλλης αναστολής. Σημειώνεται ότι βρισκόμαστε ήδη στον 11ο μήνα από τότε που κάποιες επιχειρήσεις έκλεισαν.

Εκπρόσωποι επαγγελματικών ομάδων (γυμναστές, κέντρα αναψυχής, χοροδιδάσκαλοι κ.ο.κ.) κατέθεσαν την αγωνία τους και την αγανάκτησή τους, καθώς αυτές που έκλεισαν τον Νοέμβρη και Δεκέμβρη σε Λεμεσό και Πάφο, λόγω του διατάγματος, ακόμη δεν έλαβαν καμία στήριξη. Το Υπουργείο Εργασίας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι αιτήσεις.

Ο διευθυντής του Παττίχειου Θεάτρου, Βάσος Αργυρίδης, ανέφερε ότι τα επιδόματα που δίνονται στους καλλιτέχνες δίνονται για να ζήσουν οι οικογένειές τους, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για στήριξη του Πολιτισμού. Ως προς τούτο, είπε, θα μπορούσαν να γίνουν προγράμματα στήριξης του Πολιτισμού.

Εντός των ημερών το ΑΚΕΛ θα καταθέσει δημόσια την πρότασή του για άμεση και έμμεση στήριξη όλου του καλλιτεχνικού φάσματος.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.