Πρόταση ΑΚΕΛ για απευθείας στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Πρόταση για απευθείας στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατέθεσε χθες το ΑΚΕΛ, ώστε η ρευστότητα να διοχετευτεί στην οικονομία σε μεγαλύτερο εύρος και με καλύτερους όρους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εισηγήθηκε όπως μελετηθούν σε βάθος άλλες καλύτερες επιλογές, σε σχέση με την πρόταση της κυβέρνησης η οποία προνοεί την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα αναλάβουν να δώσουν δάνεια με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε να μελετηθούν τα ακόλουθα:

  • Έκδοση δεκαετούς ομολόγου από την κυβέρνηση για εσωτερικό δανεισμό και διοχέτευση των χρημάτων, είτε απευθείας από το κράτος με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η λειτουργία του Σχεδίου και αποτελεσματικός έλεγχος για εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων, είτε σε συνεργασία με εμπορική τράπεζα ή τράπεζες στη βάση όμως κριτηρίων και όρων που θα ετοιμαστούν από την κυβέρνηση και που θα τύχουν της έγκρισης της Βουλής.
  • Αξιοποίηση του προγράμματος De Minimis της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προνοεί παροχή ενίσχυσης για κάθε εταιρεία μέχρι 200 χιλ. ευρώ ανά τριετία ή παροχή του ποσού εφάπαξ από τον πρώτο χρόνο.

Μάλιστα ο Α. Κυπριανού επεσήμανε ότι η Κύπρος συμμετέχει ήδη στο υπό αναφορά πρόγραμμα, αλλά και ότι η Ισπανία ήδη πήρε έγκριση για το πρόγραμμα αυτό.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με την εισήγηση της κυβέρνησης.

Ενδεικτικά με την πρόταση του ΑΚΕΛ μπορούν να στηριχθούν περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού η πρόταση της κυβέρνησης περιορίζει τον αριθμό των δικαιούχων μόνο σε όσους «δεν παρουσίαζαν προβλήματα και δεν αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 και δεν είχαν κατά την κριθείσα ημερομηνία καθυστερήσεις στην καταβολή οποιασδήποτε δόσης υφιστάμενου δανείου πάνω από 30 ημέρες από την ημερομηνία που προνοείται από υφιστάμενες συμβατικές τους υποχρεώσεις, αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της σχετικής πανδημίας COVID-19».

Επίσης, με την πρόταση του ΑΚΕΛ η στήριξη προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερη, αφού η πρόταση της κυβέρνησης περιορίζεται αυστηρά στα 2 δισ. ευρώ. Ακόμη, με την πρόταση του ΑΚΕΛ η στήριξη θα δοθεί απευθείας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αφού η πρόταση της κυβέρνησης προϋποθέτει τη συμμετοχή, αλλά την καλή βούληση των τραπεζών. Επιπρόσθετα, η πρόταση της κυβέρνησης προϋποθέτει μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία.

Σημειώνεται εξάλλου ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, παραδέχθηκε ότι με την πρόταση της κυβέρνησης τα πρώτα δάνεια θα διοχετευτούν στην αγορά στις αρχές Μαΐου, ενώ με την πρόταση του ΑΚΕΛ ενδέχεται να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Επίσης, η πρόταση της κυβέρνησης προνοεί επιτόκια από 0,75% – 3%, ενώ με την πρόταση του ΑΚΕΛ το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μπορεί να είναι μικρότερο. Ακόμη, με την πρόταση της κυβέρνησης τα δάνεια μπορούν να έχουν μέγιστη διάρκεια μέχρι έξι χρόνια, ενώ με την πρόταση του ΑΚΕΛ μπορεί να αυξηθεί η περίοδος αποπληρωμής. Σημειώνεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες ύψους 2 δισ. ευρώ, βρισκόταν στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής.

Ωστόσο η ψήφισή της αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη 2 Απριλίου, ώστε να μελετηθούν εναλλακτικές επιλογές.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.