Στοχεύει στη στήριξη απασχόλησης και την ταχύτερη ανάκαμψη

 

Το ΑΚΕΛ ετοίμασε πρόταση σε συνεργασία με οικονομολόγους για στήριξη των εργαζόμενων και της οικονομίας κατά την περίοδο της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, η φιλοσοφία της πρότασης στοχεύει σε δύο άξονες:

• Πρώτο, τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζόμενων και των νοικοκυριών.

• Δεύτερο, τη στήριξη των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζόμενων, ώστε να διατηρήσουν την οικονομική τους δραστηριότητά και να προστατευθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι θέσεις εργασίας.

Ο Στ. Στεφάνου τόνισε ότι η πρόταση προνοεί ότι βασικός πυλώνας της στήριξης θα είναι το κράτος και σ’ αυτή υποδεικνύονται συγκεκριμένες πηγές εξεύρεσης πόρων αλλά και εισηγήσεις όσον αφορά την κατάλληλη αξιοποίησή τους από μέρους του κράτους. Βασική πηγή και όχι μοναδική, πρόσθεσε, είναι η έκδοση κρατικού ομολόγου. Υπογράμμισε ακόμη ότι η πρόταση περιλαμβάνει συνδυασμό συγκεκριμένων εργαλείων, ώστε να μπορέσει το κράτος να παρέχει αποτελεσματική στήριξη προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τόσο κατά την περίοδο που βρίσκονται σε εφαρμογή τα έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί η μαζική ανεργία όσο και την περίοδο που θα ακολουθήσει για να μπορέσει το γρηγορότερο η οικονομία να εισέλθει στη φάση της ανάκαμψης και να μην προκύψει παρατεταμένη ύφεση.

Ο Στ. Στεφάνου επανέλαβε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συμμετέχει στη συζήτηση για την τελική διαμόρφωση του οικονομικού πακέτου στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων, καθώς και την προθυμία του να συνεχίσει να συνεισφέρει δημιουργικά και με συγκεκριμένες προτάσεις στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορονοϊού.

Τηλεδιάσκεψη Επιτροπής Οικονομικών

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ διαβιβάστηκε ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ σήμερα αναμένεται να διαβιβαστούν από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εισηγήσεις οι οποίες κατατέθηκαν από άλλα κόμματα για περαιτέρω επεξεργασία. Στη συνέχεια, και αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία, θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Οικονομικών με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών με στόχο τη λήψη αποφάσεων και την προώθηση των σχετικών προτάσεων στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση το ταχύτερο δυνατό.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι παραμένει και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο προνοεί την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες ύψους 2 δισ. ευρώ με στόχο τη διοχέτευση δανείων προς τις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζόμενους. Ωστόσο η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες, με πιο σημαντική ότι τα δάνεια θα παραχωρηθούν με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης των τραπεζών, τα οποία ευνοούν τους πολύ μεγάλους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τα οποία παρουσίασε χθες η εφημερίδα μας, τα τελευταία δύο χρόνια δόθηκαν από τις τράπεζες νέα δάνεια ύψους 6,74 δισ. ευρώ, αλλά σχεδόν τα μισά (3,14 δισ. ευρώ) πήγαν στους πολύ μεγάλους, αφού είναι άνω του 1 εκατ. ευρώ το κάθε ένα. Αντίθετα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πήραν ψίχουλα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου