Πρόταση ΔΗΣΥ-ΕΔΕΚ προκαλεί την αντίδραση των ξενοδόχωνΤο αναθεωρημένο σχέδιο της πρότασης νόμου που αφορά την αδειοδότηση καταλυμάτων AirBnb βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω διαδικτύου, έφερε αντιδράσεις από την πλευρά των ξενοδόχων. Η πρόταση νόμου προνοεί την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης καταλυμάτων για την ένταξη στο μητρώο του υφυπουργείου Τουρισμού.

Το αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης νόμου συνυπογράφεται από τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και θα συζητηθεί ξανά την ερχόμενη Τρίτη.

Οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι γίνεται μεγάλη αδικία εις βάρος τους, καθώς αφαιρούνται οι πρόνοιες για τα απαραίτητα δικαιολογητικά υγείας και ασφάλειας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου».

Η πρόταση νόμου, όπως συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή εμπορίου, αφαιρεί πρόνοιες όπως τα δικαιολογητικά και τις άδειες που απαιτούνται στα θέματα ασφάλειας και υγείας όπως προνοείται και για τα άλλα αδειούχα τουριστικά καταλύματα, αλλά και το Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας.

Με βάση την αναθεωρημένη πρόταση νόμου, όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε στην τελευταία συνεδρία της Βουλής, θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία ενοικίασης για όλες τις περιπτώσεις, αρκεί να μπει στο μητρώο του υφυπουργείου.

Επίσης, ενώ σύμφωνα με την αρχική πρόταση των εισηγητών, το υφυπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να πραγματοποιεί επιτόπια επιθεώρηση στην επιχείρηση, στην αναθεωρημένη πρόταση, αυτό αφαιρείται, ενώ γίνεται αναφορά ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού δύναται οποτεδήποτε να διεξαγάγει αυτεπάγγελτα έλεγχο σε ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα ή αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, για τη διακρίβωση της ύπαρξης άδειας λειτουργίας καθώς και της τήρησης.

Οι ξενοδόχοι επιμένουν ότι πρέπει να επιτρέπεται με θεσμοθετημένο τρόπο η βραχυχρόνια μίσθωση σε τέτοια καταλύματα, αλλά με τις νόμιμες προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας. Επίσης, τονίζουν ότι η αρχική ιδέα αφορούσε την καταβολή φορολογίας και την ίση μεταχείριση των επιχειρηματιών.