Πρόταση για αξιοποίηση των εκατομμυρίων από ρύπους για στήριξη των καταναλωτών

Η Επιτροπή Εμπορίου συζήτησε χθες τη λειτουργία του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι κατέθεσε δύο τροπολογίες.

Η πρώτη αφορά την επιστροφή από το πάγιο ταμείο του κράτους στο ταμείο ΑΠΕ ενός ποσού από τη δημοπράτηση των εκπομπών αερίων. Το ποσό αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να μεταφέρεται στη συνέχεια ως κίνητρα προς τους καταναλωτές. Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή έδωσε το δικαίωμα να ενσωματωθεί η πιο πάνω τροπολογία στο νομοσχέδιο.

Η δεύτερη τροπολογία, συνέχισε ο Στ. Παπαδούρης, αφορά την παραχώρηση της ευχέρειας σε οργανωμένο σύνδεσμο καταναλωτών να είναι ως μόνιμο μέλος στην Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου ΑΠΕ, για σκοπούς διαφάνειας και καλού χειρισμού. Παράλληλα κάκισε τη συμπεριφορά των αρμοδίων υπουργείων, γιατί ενώ εδώ και δύο μήνες ζήτησαν να τους δοθούν τα στοιχεία από το 2010 μέχρι το 2021 όλων των ποσών που έχουν πληρωθεί για αγορά εκπομπών ρύπων και την επιστροφή τους στο πάγιο ταμείο του κράτους και κατά πόσο έχουν δοθεί ως κίνητρα στους καταναλωτές, τους έστειλαν τα στοιχεία μόλις χθες βράδυ, αναφέροντας ότι θεωρούνται ως ανεπίσημα και δίνονται  με επιφύλαξη.

Εν τω μεταξύ στη χθεσινή συνεδρία συζητήθηκε επίσης πρόταση για τη θέσπιση νομοθεσίας με σκοπό τη ρύθμιση της εκλογής διαχειριστικής επιτροπής σε κάθε βιομηχανική ή βιοτεχνική ανάπτυξη.

Ακόμη, συζητήθηκε πρόταση μείωσης του προστίμου κατά την υποβολή της ετήσιας έκθεσης στον Έφορο Εταιρειών, από 500 ευρώ σε 150 ευρώ, για τα επόμενα δύο χρόνια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy