Πρόταση για Μουσείο Αφήγησης της Iστορίας της Λάρνακας στο ΡΕΞ

Kερδίζει έδαφος η συγκεκριμένη εισήγηση για το θρυλικό σινεμά

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, που προνοεί τη μετατροπή του πρώην κινηματογράφου ΡΕΞ σε Μουσείο Αφήγησης της Iστορίας της Λάρνακας, εξετάζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας επιβεβαίωσε στη «Χ» ότι η πρόταση αυτή κερδίζει έδαφος ανάμεσα στις άλλες εισηγήσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για αξιοποίηση του θρυλικού σινεμά στην πλατεία Βασιλέως Παύλου. Το όραμα είναι το κτίριο του περίφημου σινεμά να ανακαινιστεί και να διαμορφωθεί σ’ ένα μουσειακό χώρο όπου ο επισκέπτης θα ενημερώνεται για ολόκληρη την ιστορική εξέλιξη της πόλης, από πού ξεκίνησε και πού είναι σήμερα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέταζε μέχρι πρότινος τρεις προτάσεις για την αξιοποίηση του ΡΕΞ. Η πρώτη ήταν η στέγαση πολιτιστικού οργανισμού με αυτόνομη διοίκηση και η αξιοποίηση του χώρου από πολιτιστικά σύνολα για παραστάσεις. Η δεύτερη εισήγηση είναι να μετατραπεί το ΡΕΞ σε γκαλερί, κάτι που έπεσε στο τραπέζι μετά την πρόταση ιδιώτη συλλέκτη να παραχωρήσει στον Δήμο Λάρνακας συλλογή με πίνακες, γκραβούρες και γλυπτά.

Η τρίτη πρόταση αφορά στη στέγαση πανεπιστημιακών σχολών σε συνεργασία με το Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας, το οποίο, ως γνωστό, εδρεύει στη Λάρνακα. Παρόλα αυτά, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η σκέψη για μετατροπή του πρώην κινηματογράφου σε μουσείο, κάτι που συνάδει και με τον ευρύτερο χώρο όπου βρίσκονται επίσης το Μουσείο Πιερίδη, η πρώην Οθωμανική Τράπεζα, η πρώην Λέσχη και η Δημοτική Πινακοθήκη.

Η πρόταση για μετατροπή του ΡΕΞ σε μουσείο έπεσε στο τραπέζι από τη διευθυντική ομάδα που τρέχει την υποψηφιότητα της Λάρνακας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030 και είναι πολύ κοντά στο να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο στη συνέχεια θα επιχειρήσει να αντλήσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία για τις εργασίες ανακαίνισης και διαμόρφωσης του κτιρίου.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί εντός Σεπτεμβρίου, όταν θα εξεταστούν οι προτάσεις για τα νέα έργα που θα ενταχθούν στους επόμενους κύκλους ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ο θρυλικός κινηματογράφος, που βρίσκεται στην πλατεία παρά τις Φοινικούδες, στεγάζεται σε τουρκοκυπριακό ακίνητο αλλά έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Λάρνακας από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών κατόπιν έγκρισης του σχετικού αιτήματος της Δημοτικής Αρχής, κάτι που άνοιξε το δρόμο για αξιοποίηση για δημόσιους σκοπούς.

 Τάσος Περδίος 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy