Προσπάθεια ρύθμισης μεν, κουτσουρεμένη δε φαίνεται ότι είναι η προσπάθεια της Βουλής να ρυθμίσει την δυνατότητα ενοικίασης καταλυμάτων σε ημερήσια βάση, μέσω διεθνών πλατφόρμων εξειδικευμένων σε τέτοια ζητήματα, όπως το γνωστό Airbnb και όχι μόνο, αφού πρόκειται για θεσμό που ήδη λειτουργεί στην Κύπρο σε τεράστιο βαθμό, ενώ σε άλλες χώρες συμβάλλει ακόμα και στην προσέλκυση τουρισμού.

Η πρόταση που κατατέθηκε από πλευράς Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και Ηλία Μυριάνθους της ΕΔΕΚ αφορά τη δημιουργία μητρώου εγγραφής όσων θέλουν να διαθέτουν τα καταλύματα τους προς ενοικίαση από τέτοιες πλατφόρμες, ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος ποιότητας και ασφάλειας, καθώς και επιβολής φόρων στα έσοδα, ωστόσο η νομοθεσία που θα εγκριθεί θα αφορά μόνο όσα καταλύματα είναι δηλωμένα ως τουριστικά και τις μεμονωμένες κατοικίες και επαύλεις και όχι τα οικιστικά διαμερίσματα εντός πόλεων διαμερίσματα, αφού εκεί δημιουργείται νομικό κώλυμα.

Ο εκ των εισηγητών Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι η Βουλή αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και για τα διαμερίσματα σε οικιστικές πολυκατοικίες τα οποία δε χαρακτηρίζονται ως τουριστικά και δεν είναι μεμονωμένες κατοικίες, γι αυτό και η επιτροπή θα προχωρήσει στη συνέχεια σε νομοθετική ρύθμιση για να περιληφθούν και αυτά.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου από την πλευρά του είπε ότι με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου, το ένα τρίτο των τουριστών παραμένουν σε μη αδειούχα καταλύματα, ενώ είναι δεκάδες χιλιάδες οι επαύλεις που διατίθενται σε τέτοιες πλατφόρμες, χωρίς να ελέγχονται.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το θέμα αναμένεται να εγκριθεί πριν από το κλείσιμο της Ολομέλειας το καλοκαίρι, ωστόσο πιθανόν να δοθεί χρονικό περιθώριο προσαρμογής και επίδειξης ενδιαφέροντος από όσους εμπλέκονται.

Το ΑΚΕΛ, δια του Βουλευτή Κώστα Κώστα, δηλώνει ότι οι προτάσεις νόμου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εκφράζει έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι αφήνονται εκτός ρύθμισης τα οικιστικά διαμερίσματα, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή υπάρχει μια παρανομία θα πρέπει να παταχθεί.

Εξ άλλου η επιτροπή άρχισε τη συζήτηση των κανονισμών που αφορούν τον τρόπο αδειοδότησης και κατάταξης των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.

Ωστόσο το γεγονός ότι εκκρεμεί η πρόθεση της Βουλής για δημιουργία υφυπουργείο τουρισμού, ποιες αρμοδιότητες θα έχει και αν θα αναλάβει και τα καθήκοντα του ΚΟΤ, οδηγεί την Επιτροπή στο να περιμένει να ξεκαθαρίσει το θέμα, πριν προχωρήσει στη συζήτηση των κανονισμών.