Πρόταση νόμου από ΑΚΕΛ: Επίδομα μονογονιού και σε όσους συμβιώνουν

Να τερματιστεί η άδικη αποκοπή του επιδόματος μονογονιού από δικαιούχους που συμβιώνουν με άλλο πρόσωπο τόνισε χθες ο Γιώργος Κουκουμάς, βουλευτής του ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας ότι κατατέθηκε ξανά στην Επιτροπή Εργασίας πρόταση νόμου.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Κουκουμάς μετά τη συνεδρία χθες στη Βουλή, αυτό απαιτούν οι ίδιες οι μονογονεϊκές οικογένειες, αυτό ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα γυναικεία κινήματα, αυτό προτείνει η Επίτροπος Διοικήσεως και η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

«Το ζητούμε γιατί οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αφού χιλιάδες μητέρες μεγαλώνουν μόνες τους και με ένα εισόδημα τα παιδιά τους. Γιατί ούτε νομικά ούτε κοινωνικά η συμβίωση του μονογονιού με ένα άλλο πρόσωπο συνεπάγεται ότι ο/η συμβίος/α οφείλει να αναλάβει οικονομικά τα έξοδα των παιδιών του μονογονιού. Γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον του παιδιού. Γιατί αναπαράγει ένα αναχρονιστικό σεξιστικό στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες -αφού 9 στις 10 μονογονεϊκές οικογένειες έχουν ως επικεφαλής τη μητέρα- να “τιμωρούνται” αν προχωρήσουν τη ζωή τους».

Δυστυχώς, από πλευράς κυβέρνησης. τονίζει ο Γιώργος Κουκουμάς. δεν υπάρχει η βούληση να λυθεί άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά προκρίνεται για το αόριστο μέλλον μια συνολική επανεξέταση των επιδομάτων. Μέχρι τότε όμως εκατοντάδες μονογονιοί θα συνεχίσουν να χάνουν αυτό το -πολύτιμο για τη διαβίωσή τους- επίδομα ή θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε μια ανεπίτρεπτη επέμβαση στην ιδιωτική τους ζωή.

«Ταυτόχρονα, έχει επιβεβαιωθεί ότι ακόμα και το υφιστάμενο πλαίσιο που απαιτεί μη συμβίωση του μονογονιού με άλλο πρόσωπο εφαρμόζεται με τρόπο που επιτρέπει αυθαιρεσίες και αδικίες. Τι σημαίνει συμβίωση; Συμβίωση μερικών ημερών, μερικών μηνών ή χρόνων; Ποιος θα το καθορίσει; Πώς διαπιστώνουν οι λειτουργοί αν υπάρχει συμβίωση ή όχι του/της μονογονιού με άλλο πρόσωπο; Θα συνεχίσουν να ρωτούν τη γειτονιά; Γιατί δεν κατατίθενται στη Βουλή οι οδηγίες που έχουν οι λειτουργοί ώστε να εξεταστούν και από άποψη αξιοπιστίας και από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;»

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.