Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για να συνάδει με τη Σύμβαση του ΟΗΕ ο ορισμός του όρου «αναπηρία»

Προτάσεις ΑΚΕΛ για άτομα με αναπηρία

Θετικά έχουν τοποθετηθεί κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για αντικατάσταση του ορισμού του όρου «αναπηρία», ώστε να συνάδει με τα διαλαμβανόμενα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία κυρώθηκε σε νόμο το 2011. Επιπρόσθετα, με την προτεινόμενη τροποποίηση επιτυγχάνεται να διαγραφούν από τον ορισμό του όρου «αναπηρία» λέξεις και φράσεις οι οποίες μειώνουν ή υποβαθμίζουν την προσωπικότητα και τις ικανότητες των ατόμων με αναπηρίες. Ο νέος ορισμός ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος και θα επιλύσει πολλά προβλήματα και στρεβλώσεις που παρατηρούνται.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει το αίτημα του αναπηρικού κινήματος για προώθηση ανάλογης ρύθμισης και στη νομοθεσία περί ΕΕΕ. Κάλεσε την κυβέρνηση να τροποποιήσει τον ορισμό, ώστε δικαιούχοι σε επιδόματα να είναι όλοι όσοι αξιολογούνται ως άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως του βαθμού αναπηρίας τους.

Σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης ανικανότητας, ο Α. Φακοντής σημείωσε ότι η κυβέρνηση αρνείται να δει την κατάφωρη αδικία που υφίστανται αρκετοί εισφορείς στο ΤΚΑ, οι οποίοι ενώ κρίνονται ως ανίκανοι για εργασία, εντούτοις δεν είναι δικαιούχοι σε σύνταξη ανικανότητας λόγω του ότι τα τελευταία δύο χρόνια είτε δεν εργάζονταν είτε ήταν με μακροχρόνια ασθένεια και έτσι δεν πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που τίθενται μέσα από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τις εξής δύο νέες προϋποθέσεις που εισηγείται το ΑΚΕΛ:

(α) Να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των ασφαλιστικών μονάδων των 4 τελευταίων χρόνων, αντί των 2 τελευταίων χρόνων.

(β) Εναλλακτικά, δικαιούχος σε σύνταξη ανικανότητας να μπορεί να καταστεί άτομο που κρίνεται ως ανίκανο για εργασία και έχει εργαστεί και εισφέρει στο ΤΚΑ για τουλάχιστον 15 έτη.

Το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να οδηγήσει την πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής για λήψη τελικής απόφασης. Εκεί θα κριθεί το κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.