Πρόταση νόμου από το ΑΚΕΛ για διαφάνεια και ισονομία – Βάζει φρένο στο πλιάτσικο και τη διαπλοκή

Βάζει φρένο στο πλιάτσικο και τη διαπλοκή με τις εκμισθώσεις κρατικής γης

Πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ εισάγει τη διαφάνεια και την ισονομία στις εκμισθώσεις κρατικής γης, βάζοντας φρένο στο πλιάτσικο το οποίο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, καθώς και στα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.

Την πρόταση ανέλυσε χθες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, μετά από συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, κατά την οποία εξετάστηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Όπως υπέδειξε ο Χρ. Χριστοφίδης, τα όσα καταγράφονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας «αποδεικνύουν τη σκανδαλώδη διαχείριση κρατικής περιουσίας από πλευράς του κράτους». Τόνισε επίσης ότι «η κακοδιαχείριση κρατικής περιουσίας στερεί από το κράτος σημαντικά έσοδα, προάγει τη διαπλοκή και τη διαφθορά και την άνιση μεταχείριση μεταξύ πολιτών και εταιρειών».

Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου η οποία έχει κατατεθεί στη Βουλή από το ΑΚΕΛ, ο Χρ. Χριστοφίδης υπογράμμισε ότι αυτή στοχεύει στο να αντιμετωπιστεί η απαράδεχτη κατάσταση η οποία υπάρχει, αφού προνοεί μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή δημοσίων πλειοδοτικών διαγωνισμών, για εκμίσθωση γης αγοραίας αξίας πέραν των 500 χιλ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, υπέδειξε, «θα διασφαλίσουμε τη διαφάνεια, την ισονομία και ως Πολιτεία τη δικαιοσύνη και τα έσοδα του κράτους».

Σημειώνεται ότι η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αποτυπώνει το πλιάτσικο το οποίο συμβαίνει. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι το σύστημα λειτουργεί στα μουλωχτά, αφού δεν δημοσιεύεται ποτέ η διαθέσιμη κρατική γη, η οποία δύναται να παραχωρηθεί προς εκμίσθωση, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει εύκολη και άμεση πρόσβαση στο Μητρώο Μισθώσεων για παρακολούθηση των μισθώσεων. Επισημαίνεται επίσης ότι άλλες αιτήσεις εγκρίνονται σε χρόνο εξπρές και άλλες παραμένουν στα συρτάρια για δεκαετίες (ορισμένες από το 1980), ενώ ορισμένα ακίνητα χρεώνονται με αγοραίο ενοίκιο, άλλα με ονομαστικό ενοίκιο (που είναι περισσότερες από δέκα φορές πιο χαμηλό) και για άλλα δεν πληρώνεται ενοίκιο.

Ακόμη, στην έκθεση γίνεται αναφορά σε δύο περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, για τις οποίες η Ελεγκτική Υπηρεσία προτίθεται να προσφύγει στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς. Η πρώτη αφορά την υπόθεση με τη μαρίνα Αγίας Νάπας, στην οποία εμπλέκονται στενά συγγενικά πρόσωπα του τέως ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη και η δεύτερη εταιρεία με την οποία συνδέεται ο τέως Υπουργός Συγκοινωνιών, Γιάννης Καρούσος.

 

Διαπλοκή και διαφθορά
Ο Χρ. Χριστοφίδης υπέδειξε ότι «η κακοδιαχείριση κρατικής περιουσίας στερεί από το κράτος σημαντικά έσοδα, προάγει τη διαπλοκή και τη διαφθορά και την άνιση μεταχείριση μεταξύ πολιτών και εταιρειών».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy