Πρόταση ΠΕΟ για φορολογική μεταρρύθμιση – Το ΥΠΟΙΚ θέλει φοροελαφρύνσεις για μεγάλους

People wearing protective masks walk next to a Cypriot flag painted on a wall in capital Nicosia, Cyprus April 27, 2021. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Στόχος η αναδιανομή των εσόδων για στήριξη των ασθενέστερων

 

Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με στόχο την επαναφορά της οικονομίας στην ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και την αναδιανομή των κρατικών εσόδων για στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, προτείνει η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Η επιστολή στάληκε χθες σε απάντηση στην πρόταση την οποία κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών για προώθηση αντισταθμιστικών μέτρων (σ.σ.: φοροελαφρύνσεων) προς όφελος συγκεκριμένων ομάδων, για την επικείμενη αύξηση του εταιρικού φόρου από 12,5% στο 15%.

Όπως υποδεικνύει η Σ. Χαραλάμπους, υπάρχει ανάγκη για «συνολική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος», καθώς η τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση έγινε το 2002 και έκτοτε έχουν επέλθει πολλές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία. Για το σκοπό αυτό προτείνει να ξεκινήσει μια «δομημένη διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «επιδίωξή μας πρέπει να είναι η φορολογική μεταρρύθμιση να συμβάλει σε μια ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας και κυρίως αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, στοχεύοντας στην όσο το δυνατό πιο δίκαιη αναδιανομή των φορολογικών εσόδων για στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων». Τονίζεται επίσης ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν το όριο του  αφορολόγητου και οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων, καθώς η τελευταία αναθεώρηση έγινε το 2008 και έκτοτε ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 11,9%. Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε «να αποφευχθούν μέτρα τα οποία οδηγούν σε ισοπεδωτικές φορολογίες και “τιμωρούν” χωρίς διάκριση όσους αδυνατούν και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση».

«Η ΠΕΟ είναι έτοιμη εφόσον κληθεί σε διάλογο που να στοχεύει σε μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει η Σ. Χαραλάμπους στην επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών στην επιστολή του προς τους κοινωνικούς εταίρους επιχείρησε να περιορίσει τη συζήτηση γύρω από τη φορολογική μεταρρύθμιση μόνο σε φοροελαφρύνσεις που αφορούν κυρίως τους πολύ μεγάλους και τα επενδυτικά ταμεία, όπως η παραχώρηση εκπτώσεων για τη φορολόγηση των μερισμάτων, των τόκων και της λογιζόμενης διανομής κερδών.

 

Το ΥΠΟΙΚ θέλει φοροελαφρύνσεις για μεγάλους
Το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει τη συζήτηση γύρω από τη φορολογική μεταρρύθμιση μόνο σε φοροελαφρύνσεις που αφορούν κυρίως τους πολύ μεγάλους και τα επενδυτικά ταμεία, όπως η παραχώρηση εκπτώσεων για τη φορολόγηση των μερισμάτων, των τόκων και της λογιζόμενης διανομής κερδών.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.