Προτάσεις

Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο στο Λεβέντειο

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσιάζει το δεύτερο κύκλο ειδικών ξεναγήσεων με τίτλο «Η Λευκωσία στα χρόνια της Αγγλοκρατίας». Πρόκειται για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, με μνήμες που είναι ακόμη νωπές. Η Λευκωσία μεταμορφώνεται, από την γραφική και «ξεχασμένη» πολίχνη της τελευταίας Περιόδου της Οθωμανικής Διοίκησης, σε μια ζωηρή εκσυγχρονισμένη πόλη. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, 17:00, στην ελληνική γλώσσα και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, 17:00 στην αγγλική γλώσσα.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: 22661475

Φωτογραφία: Η εσωτερική άποψη του θεάτρου και κινηματογράφου «Παπαδοπούλου» κατά το χορό της «Ένωσης Νέων Τράστ» το 1925. Φωτογραφία: Φέλιξ Γιαξή.

ΦΑΡΟς

Μουσική από το Ίδρυμα Φάρος

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος διοργανώνει δύο ακόμα αξιόλογες μουσικές βραδιές. Στην πρώτη συναυλία θα φιλοξενηθεί το Erato Piano Τrio, ένα από τα κορυφαία νεαρά μουσικά σύνολα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ στο πλαίσιο της δεύτερης συναυλίας το Ίδρυμα παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ με την εξαιρετικά ταλαντούχα Ρωσίδα πιανίστα Galina Chistiakova, νικήτρια σε πάνω από 30 διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου.

Στο The Shoe Factory, οδός Ερμού 304, Λευκωσία στις 20:30.

Συναυλία με το Erato Piano Trio: Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και Ρεσιτάλ πιάνου με την Galina Chistiakova: Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες: 22663871 / www.pharosartsfoundation.org

 valentinos2

Βαλεντίνος Χαραλάμπους

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Tράπεζας Κύπρου παρουσιάζει στη Λεμεσό τη νέα του έκδοση με τίτλο Βαλεντίνος Χαραλάμπους. Η έκδοση παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Βαλεντίνου Χαραλάμπους, ενός από τους σημαντικότερους Κύπριους κεραμίστες με διεθνή καταξίωση. Θα γίνει εισαγωγή στην έκδοση από τη συγγραφέα Μαρίνα Σχίζα και παρουσίαση της από τον εικαστικό Δρ Σάββα Χριστοδουλίδη, Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Frederick. Θα ακολουθήσει προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ, στο οποίο η συγγραφέας της έκδοσης, συνομιλεί με τον καλλιτέχνη παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος εργάζεται και συλλέγει τις πρώτες ύλες για τα έργα του.

Πολιτιστικό Κέντρο Τρακασόλ, Μαρίνα Λεμεσού, 17 Φεβρουαρίου, 19:30.

sum2_christakis_christofi 

Φόντο: Επιφάνεια, Σχήμα, Φιγούρα

HZMART γκαλερί του Μουσείου Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα φιλοξενεί τη νέα εικαστική πρόταση του Χριστάκη Χριστοφή με τίτλο Φόντο: Επιφάνεια, Σχήμα, Φιγούρα. Ο καλλιτέχνης σπούδασε Πλαστικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (DEUG, Licence και Masterd’ ArtsPlastiques) και Γαλλική Λογοτεχνία (Licence, Maîtrise, D.E.A).   Πραγματοποίησε τρεις ατομικές εικαστικές εκθέσεις,  δύο στη Γαλλία και μια στην Κύπρο. Έλαβε επίσης μέρος σε ομαδικές εκθέσεις.

Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου.

ti genia mas 2

Εμείς, οι Νέοι ή …τη γενιά μας!

Το έργο με τίτλο Εμείς, οι Νέοι ή …τη γενιά μας! βασισμένο σε κείμενο του KenethLonergan παρουσιάζει το Σατιρικό Θέατρο σε σκηνοθεσία και μετάφραση στα κυπριακά του Ευριπίδη Δίκαιου. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα διαμέρισμα στη Λευκωσία τη δεκαετία του 90. Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης: «σχηματιστήκαμε την δεκαετία του ’90 μέσα στην ροκ κουλτούρα της Ευρώπης και της Αμερικής. Ωριμάσαμε εν δημω, παρά τα δρακόντεια μέτρα των γονιών μας. Να επισκεφτούμε ξανά τις στιγμές αυτές με μια εκ των έσσω ματιά, προσωπική και με συναισθηματική εμπλοκή». Παίζουν οι ηθοποιοί: Νεκτάριος Θεοδώρου, Άντρια Ζένιου και Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος

Πρεμιέρα: 19 Φεβρουαρίου στις 20:30. Τακτικές παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30 στο Σατιρικό Θέατρο. Πληροφορίες: 22312940.