Προτάσεις για στήριξη απασχόλησης και μείωση ανισοτήτων

Προειδοποιεί ότι δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής σύγκρουσης

Πέντε προτάσεις για στήριξη των εργαζομένων και μείωση της κοινωνικής ανισότητας καταθέτει η ΠΕΟ, η οποία και προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι με τη συνεχιζόμενη κατάσταση δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής σύγκρουσης.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), οι οποίες δείχνουν ότι η Κύπρος έχει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας σε όλη την Ε.Ε. αλλά και ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, η ΠΕΟ καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για να τερματιστεί ο κατήφορος.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως προειδοποιεί, «η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι η απαθής παρακολούθηση της συνεχούς διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας και της απορρύθμισης της εργασίας δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής σύγκρουσης, για την οποία θα έχει την ευθύνη».

Η ΠΕΟ υποδεικνύει ότι οι εκθέσεις της ΕΕ και της ILO επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν βαρύτατο τίμημα για τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας, τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσα από το μνημόνιο.

Στην έκθεση της ILO η Κύπρος καταγράφει το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας σε όλη την Ε.Ε. Επίσης, όπως επισημαίνει η ίδια η έκθεση, οι μακροχρόνια άνεργοι αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας.

Ακόμη, στην έκθεση της ΕΕ καταδεικνύεται ότι στην Κύπρο αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης σε βάρος της σταθερής, μόνιμης εργασίας. Ενδεικτικά, η Κύπρος το 2014 με 17,5% κατατάσσεται στην 5η θέση στην Ε.Ε σε ποσοστά μερικής απασχόλησης, ενώ το 2007 είχε μόνο 8% που ήταν πιο κάτω του μέσου όρου της Ε.Ε. Την ίδια ώρα παρουσιάζει το μεγαλύτερο, με διαφορά, ποσοστό εργασίας προσωρινής απασχόλησης χωρίς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να το επιθυμούν. Το ποσοστό αυτό είναι 94,3%, ενώ στην Αυστρία που είναι το χαμηλότερο είναι 8,8%. Επίσης η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες 5 χώρες που το ποσοστό εργασίας με μερική απασχόληση, χωρίς οι ίδιοι να το επιθυμούν, ξεπερνά το 60%.

Ωράρια και μετατροπή μισθωτών σε αυτοεργοδοτούμενους
«Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι δεν προσφεύγουν σ’ αυτές τις μορφές εργασίας (σ.σ.: part time) ως αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής τους, αλλά ως αποτέλεσμα της μεγάλης ανεργίας, του φόβου και της ανασφάλειας, στοιχεία τα οποία εκμεταλλεύεται μεγάλη μερίδα των εργοδοτών», τονίζει η ΠΕΟ και προσθέτει: «Δυστυχώς και κυβερνητικές αποφάσεις όπως η απόφαση για εργασία στο λιανικό εμπόριο 7 μέρες την εβδομάδα, αποφάσεις για μετατροπή μισθωτών του δημόσιου τομέα σε αυτοεργοδοτούμενους με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών, συνδράμουν στην κατεύθυνση της απορρύθμισης της εργασίας και της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων».

Τα πιο πάνω ευρήματα, συνεχίζει η ΠΕΟ, «συνάδουν και εξηγούν ταυτόχρονα τα ευρήματα που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας σε όλη την Ε.Ε».

Τα μέτρα
Η ΠΕΟ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων που να ενισχύουν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και την προστασία της μισθωτής απασχόλησης. Προς αυτή την κατεύθυνση επαναφέρει τις εισηγήσεις τις οποίες κατέθεσαν εδώ και μήνες οι συνδικαλιστικές οργανώνεις (ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ) και οι οποίες αφορούν:

  • Προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που να δημιουργούν στους εργοδότες υποχρέωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Αμεση προώθηση του νομοσχεδίου με εφαρμοστικές διατάξεις για ίση μεταχείριση των εργαζομένων, ώστε να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα χρησιμοποίησης των κοινοτικών εργαζομένων ως φτηνή εργατική δύναμη.
  • Εισαγωγή δεσμευτικών ελάχιστων επιπέδων όρων απασχόλησης, σε ό,τι αφορά κατώτατο μισθό, τρόπο αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης, υποχρεωτικές αργίες, 13ο μισθό για όσους εργαζομένους δεν καλύπτονται από σύμβαση.
  • Μέτρα για πάταξη της αδήλωτης εργασίας.
  • Νομοθετική ρύθμιση των χαρακτηριστικών που ορίζουν τη σχέση εργασίας εργοδότη- εργοδοτούμενου.

«Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά αυτά τα φαινόμενα και να τερματιστεί αυτός ο κατήφορος. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι η απαθής παρακολούθηση της συνεχούς διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας και της απορρύθμισης της εργασίας δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής σύγκρουσης, για την οποία θα έχει την ευθύνη», καταλήγει η ΠΕΟ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy