Προτάσσει Ελλάδα για να μπει ξανά στη Βουλή

* Το γερμανικό κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών κάνει προεκλογικό αγώνα με θέμα το ελληνικό πρόγραμμα και ζητά έξωση από την Ευρωζώνη

Του ανταποκριτή μας στη Γερμανία Παντελή Βαλασόπουλου

• Με στόχο την επιστροφή τους στο γερμανικό Κοινοβούλιο, αλλά και στην κυβέρνηση της χώρας, οι Φιλελεύθεροι έχουν κάνει το ελληνικό ζήτημα κορυφαίο θέμα τους και όλα δείχνουν πως ανταμείβονται γι’ αυτό
• Πάντοτε το κόμμα των Φιλελευθέρων -παρά τα όχι υψηλά ποσοστά του- αποτελούσε τον κυβερνητικό εταίρο, άλλοτε των Χριστιανοδημοκρατών και άλλοτε των Σοσιαλδημοκρατών
• Ο Λίντνερ και το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» είναι αυτή την ώρα οι μοναδικοί στη Γερμανία που μιλούν για Grexit

 

Στη Γερμανία υπάρχει ένα κόμμα που πάντοτε έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας. Χωρίς ποτέ να λαμβάνει υψηλά ποσοστά στις εκλογικές αναμετρήσεις κατάφερνε να εξασφαλίζει την παρουσία του στις κυβερνήσεις. Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) έχει αφήσει το στίγμα του στη μεταπολεμική ιστορικά της Γερμανίας. Στις τελευταίες εκλογές δεν κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο και σχεδόν για τέσσερα χρόνια ξεχάστηκε η ύπαρξή του.

Τώρα, ωστόσο, το κόμμα αυτό επανακάμπτει δυναμικά στις δημοσκοπήσεις λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με ένα βασικό θέμα στην ατζέντα του: την έξωση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αίσθηση προκάλεσαν πριν από λίγες ημέρες οι δηλώσεις του προέδρου των Γερμανών Φιλελεύθερων, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος και επανέλαβε -για ακόμη μια φορά το τελευταίο διάστημα- την πρότασή του σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα. Όπως ανέφερε «θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα κούρεμα του χρέους, αλλά κατόπιν η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει προσωρινά από την Ευρωζώνη». Στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας οι Φιλελεύθεροι υπήρξαν μέλη των περισσότερων κυβερνήσεων. Στις εκλογές του 2013 βρέθηκαν εκτός Βουλής. Τώρα, με στόχο την επιστροφή τους στο γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά και στην κυβέρνηση της χώρας, οι Φιλελεύθεροι έχουν κάνει το ελληνικό ζήτημα κορυφαίο θέμα τους και όλα δείχνουν πως ανταμείβονται γι’ αυτό.
Ποιοι είναι όμως οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι (FDP – Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας); Οι Φιλελεύθεροι είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα, που ιδρύθηκε το 1948, με κεντρική του ιδεολογία την ελεύθερη οικονομία της αγοράς (σε αντίθεση με τους Χριστιανοδημοκράτες που πιστεύουν στην ελεύθερη κοινωνική οικονομία της αγοράς) αλλά και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γερμανία.
Στη χώρα υπάρχουν δύο χαρακτηρισμοί για τους Φιλελεύθερους. «Το κόμμα που στέφει τον βασιλιά», καθώς είναι πάντοτε το μικρό κόμμα που συμμετέχει σε συμμαχικές κυβερνήσεις, αλλά και «το κόμμα των λίγων προνομιούχων», μια και εκφράζει θέσεις που ευνοούν όχι μόνον τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και θέσεις που στηρίζουν τα ανώτερα οικονομικά στρώματα της χώρας -κυρίως με την ιδεολογία τους περί μείωσης των φόρων.
Είναι πολύ λίγες οι κυβερνήσεις συνασπισμού στη Γερμανία στις οποίες δεν πήραν μέρος οι Φιλελεύθεροι.
Συνολικά από το 1948 μέχρι σήμερα μόνο τρεις υπήρξαν οι φορές που βρέθηκαν στην αντιπολίτευση, ενώ μια φορά, το 2013, δεν κατάφεραν να φθάσουν το όριο του 5% και βρέθηκαν εκτός Βουλής.
Πάντοτε το κόμμα των Φιλελευθέρων -παρά τα όχι υψηλά ποσοστά του- αποτελούσε τον κυβερνητικό εταίρο, άλλοτε των Χριστιανοδημοκρατών και άλλοτε των Σοσιαλδημοκρατών.
Για δεκαετίες το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ήταν στα χέρια των Φιλελευθέρων. Πολλοί θα θυμούνται την ηγετική τους φυσιογνωμία, τον Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του κόμματος από το 1974 έως το 1985, αλλά και Υπουργός Εξωτερικών και Αντικαγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας από το 1974 έως το 1992.
Πρόσφατα, τελευταίος Υπουργός Εξωτερικών από το Φιλελεύθερο κόμμα διετέλεσε ο Γκίντο Βεστερβέλε, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος αρχηγός κόμματος στη Γερμανία και Υπουργός Εξωτερικών. Ο Βεστερβέλε απεβίωσε πρόσφατα μετά απο σύντομη ασθένεια.
Πολλοί, επίσης, μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τον Φίλιπ Ρέσλερ, πρόεδρο των Φιλελευθέρων και Υπουργό Οικονομίας από το 2011 έως το 2013. Ο Ρέσλερ ήταν ο πρώτος, βιετναμέζικης καταγωγής, πολιτικός σε τόσο υψηλό αξίωμα, που ωστόσο και αυτός είχε πολύ σκληρές έναντι της Ελλάδας θέσεις.
Ο Φίλιπ Ρέσλερ, ωστόσο, ήταν ο πολιτικός που εξαιτίας της έλλειψης οποιουδήποτε χαρίσματος αλλά και καθαρής πολιτικής γραμμής οδήγησε το κόμμα του για πρώτη φορά εκτός κοινοβουλίου στις εκλογές του 2013.
Και εδώ εμφανίζεται ο Μάρτιν Λίντνερ, ένας νομικός και έμπειρο στέλεχος του κόμματος, που γεννήθηκε πριν 51 χρόνια και ως πρόεδρος του κόμματος έχει τώρα ως βασικό του στόχο την επαναφορά των Φιλελευθέρων όχι μόνο στη Βουλή αλλά και στην κυβέρνηση.
Ο Λίντνερ φημίζεται για ένα πράγμα. Την ευθύτητα του λόγου του, που πολλές φορές σοκάρει τους συνομιλητές του. Παράλληλα, έχει δώσει στο κόμμα του ξεκάθαρες νεοφιλελεύθερες θέσεις.
Τάχθηκε κατά της καθιέρωσης του κατώτατου μισθού, που τελικά ωστόσο πέτυχαν οι Σοσιαλδημοκράτες, ζητά τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και τη μείωση των αργιών στη Γερμανία. Επιπρόσθετα, επιδιώκει λιγότερη φορολογία αλλά και νομιμοποίηση ελαφρών ναρκωτικών.

 

Πιθανός εταίρος της Μέρκελ
Την ίδια ώρα, ο Μάρτιν Λίντνερ ανακάλυψε ότι το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν κάτι που θα του προσέφερε θετικά στον προεκλογικό του αγώνα και το αναγόρευσε σχεδόν σε κορυφαίο θέμα της εκστρατείας του.
Τις περισσότερες φορές στις δηλώσεις του για την Ελλάδα κάνει λόγο για προσωρινή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Αυτός και το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» είναι αυτή την ώρα οι μοναδικοί στη Γερμανία που μιλούν για Grexit.
Με μια μόνο μεταξύ τους διαφορά, ότι ο Λίντνερ βρίσκεται σε δημοσκοπική άνοδο, ενώ οι ακροδεξιοί συνεχώς υποχωρούν στις δημοσκοπήσεις.
Και όσο ο Λίντνερ βλέπει πως το θέμα αυτό τού αποδίδει πόντους τόσο θα συνεχίσει να το αναφέρει και να το κρατά στην επικαιρότητα.
Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη δείχνει εκλογικό περίπατο της Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται στο 40%, οι Σοσιαλδημοκράτες στο 23%, Πράσινοι και Αριστερά στο 9%, Φιλελεύθεροι και Εναλλακτική για τη Γερμανία στο 7%.
Δεν πάει πολύς καιρός που οι Φιλελεύθεροι βρίσκονταν μόνο στο 3%, ενώ άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις ανεβάζουν το ποσοστό τους στο 10,5%.
Με τα δεδομένα αυτά και εάν δεν υπάρξουν αλλαγές μέχρι τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, τότε πρέπει να θεωρείται σίγουρη μια κυβερνητική συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων.
Ο Λίντνερ σίγουρα είναι για τους Χριστιανοδημοκράτες πολύ πιο «ευχάριστος εταίρος» από τους Σοσιαλδημοκράτες.
Οι πολιτικές θέσεις των δύο κομμάτων είναι πολύ πιο συγγενικές. Άλλωστε, το δηλώνουν από τώρα ανοιχτά. Πρώτος από όλους ο Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πριν από λίγες μέρες τόνισε πως θα ήθελε τους Φιλελεύθερους για κυβερνητικούς εταίρους.
Πάντως, εάν κάτι τέτοιο καταστεί τελικά πραγματικότητα, οι Φιλελεύθεροι δεν θα αναλάβουν το Υπουργείο Οικονομικών. Παραδοσιακά το κόμμα αυτό αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Ωστόσο, και από τις θέσεις αυτές οι Φιλελεύθεροι μπορούν να επηρεάζουν την κεντρική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως οι δηλώσεις περί Grexit αποτελούν απλώς ένα εκλογικό πυροτέχνημα του Λίντνερ.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy