Πρωταθλητές στα απόβλητα και ουραγοί στην ανακύκλωση

Παράγουμε 640 κιλά σκουπίδια ανά άτομο το χρόνο, αλλά ανακυκλώνουμε μόλις το 16%

Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην παραγωγή αστικών αποβλήτων, αλλά και ουραγός στην ανακύκλωση.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, στην Κύπρο παράγουμε κατά μέσο όρο από 637 κιλά σκουπίδια το χρόνο, σε σύγκριση με 492 κιλά στην ΕΕ. Δηλαδή παράγουμε σχεδόν 30% περισσότερα σκουπίδια. Την ίδια ώρα όμως είμαστε στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων, αφού το ποσοστό ανακύκλωσης ανέρχεται μόλις στο 16% (103 κιλά, εκ των οποίων τα 12 κιλά αφορούν την κομποστοποίηση), σε σύγκριση με 48% στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε βελτίωση, αφού η παραγωγή σκουπιδιών μειώθηκε κατά 12,5% (από 728 κιλά το 2008 σε 637 κιλά το 2018), ενώ η ανακύκλωση αυξήθηκε κατά 90,7% (από 54 κιλά το 2008 σε 103 κιλά το 2018). Παρά ταύτα είμαστε πολύ μακριά από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Έρχονται καμπάνες από την Κομισιόν

Η Κύπρος καταδικάστηκε πρόσφατα από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας σε σχέση με τη συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων. Μάλιστα σύντομα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες καμπάνες, αφού παρατηρούνται καθυστερήσεις σχεδόν σε όλα τα θέματα. Ενδεικτικά η λειτουργία του σκυβαλότοπου στο Βατί πήρε παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ωστόσο ακόμη δεν έχουν καλυφθεί τα κενά στη διαχείριση των αποβλήτων που παραλαμβάνουν οι επαγγελματίες μεταφορείς.

Απαιτούνται επενδύσεις πέραν των 870 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν σε πρόσφατη έκθεσή της με θέμα τις βασικές κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Κύπρος, επεσήμανε ότι έχουμε «υψηλή παραγωγή αποβλήτων, χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης και ισχυρή εξάρτηση από την υγειονομική ταφή». Προειδοποίησε μάλιστα ότι η διαχείριση των αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής συμβάλλει στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα καμπάνα. Ακόμη, προειδοποίησε ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα καταγράφει και τη μεγαλύτερη αύξηση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κύπρος δεν έχει οικονομικά κίνητρα τα οποία να καθιστούν ελκυστική την ανακύκλωση, ενώ δεν ανακτά την ενέργεια από τα αστικά της απόβλητα. Αναφέρεται επίσης ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 102 εκατ. ευρώ για επίτευξη των στόχων του 2035 σε σχέση με την ανακύκλωση, και άλλα 770 εκατ. ευρώ περίπου (3,5% του ΑΕΠ) για βελτίωση του συστήματος διαχείρισης των υδάτων. Δηλαδή χρειάζεται επενδύσεις πέραν των 870 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τουλάχιστον τους στόχους της και να αποφύγει τα πρόστιμα, τα οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προειδοποίησε επανειλημμένα ότι «το μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον». Μάλιστα στην τελευταία έκθεσή της με θέμα τις βασικές κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα καταλόγισε στην Κύπρο αδύναμη περιβαλλοντική επίδοση, υψηλή παραγωγή αποβλήτων, χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης, ισχυρή εξάρτηση από την υγειονομική ταφή, μη αναποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων και ανυπαρξία γενικού πλαισίου για την κυκλική οικονομία. Ακόμη, προειδοποίησε ότι η Κύπρος είναι ευάλωτη στις κλιματικές αλλαγές εξαιτίας της ξηρασίας και της λειψυδρίας. Επίσης, προειδοποίησε ότι «οι παρατεταμένες μικρότερες βροχοπτώσεις τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση το 2019, και οι υψηλότερες θερμοκρασίες (μέση άνοδος κατά +0,5°C) ασκούν ακραίες πιέσεις στους λιγοστούς φυσικούς πόρους της χώρας».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy