Πρωταθλητές στην ευρωζώνη – Νέες αυξήσεις στα επιτόκια και τις χρεώσεις από τις τράπεζες

  • Οι τράπεζες έχουν επιβάλει νέες αυξήσεις στα επιτόκια και τις χρεώσεις στα δάνεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Σεπτέμβριο το επιτόκιο στα νέα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε στο 2,2%, σε σύγκριση με 2,17% τον προηγούμενο μήνα.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΕπίσης, το συνολικό ετήσιο ποσοστό επιβάρυνσης (ΣΕΠΕ), το οποίο περιλαμβάνει και τις συναφείς επιβαρύνσεις, όπως το κόστος έρευνας, διαχείρισης, κατάρτισης εγγράφων, εγγυήσεων κ.λπ., αυξήθηκε στο 2,92%, σε σύγκριση με 2,82% τον προηγούμενο μήνα. Ακόμη, στα καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών το επιτόκιο αυξήθηκε από 2,87% σε 2,95%, ενώ το ΣΕΠΕ αυξήθηκε από 3,69% σε 3,79%. Επιπρόσθετα, στα υπόλοιπα δάνεια των νοικοκυριών το επιτόκιο αυξήθηκε σημαντικά από 2,09% σε 2,5%.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το επιτόκιο στα δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε από 3,33% σε 3,27%, ενώ στα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε οριακά από 3,04% σε 3,05%.

Σημειώνεται ότι πολλά από τα στεγαστικά δάνεια, καθώς και δάνεια των επιχειρήσεων είναι ενταγμένα στα σχέδια επιδότησης του επιτοκίου από το κράτος.

Πρωταθλητές στην ευρωζώνη

Επισημαίνεται επίσης ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στα δανειστικά επιτόκια, μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (τα οποία αφορούν τις συστημικές τράπεζες), τον Σεπτέμβριο ο σύνθετος δείκτης του κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας στην Κύπρο ανήλθε στο 2,19%, ενώ στην ευρωζώνη ο μέσος όρος ανήλθε στο 1,3%. Σημειώνεται ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τέταρτη θέση με το υψηλότερο κόστος δανεισμού, πίσω από Ελλάδα (2,76%), Ιρλανδία (2,75%) και Λετονία (2,48%). Από την άλλη πλευρά, οι χώρες με τα χαμηλότερα επιτόκια είναι η Φινλανδία (0,74%), η Πορτογαλία (0,81%) και η Σλοβακία (0,94%).

Επίσης, ο σύνθετος δείκτης του κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανήλθε στο 3,14%, ενώ στην ευρωζώνη ο μέσος όρος ανήλθε στο 1,48%. Σημειώνεται ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τρίτη θέση με το υψηλότερο κόστος δανεισμού, μετά τη Μάλτα (4,39%) και τη Λετονία (3,59%). Από την άλλη πλευρά, οι χώρες με τα χαμηλότερα επιτόκια είναι η Ολλανδία (0,93%), το Λουξεμβούργο (1,19%) και η Ιταλία (1,31%).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.