Πρωταθλητές στο µισοτέλειωµα

Του Τάσου Περδίου

Η κουβέντα προ ηµερών ήταν µε άνθρωπο ο οποίος, εξ επαγγέλµατος, κινείται συνεχώς στο “παζάρι” της Λάρνακας κατά την καθοµιλουµένη. Με έµφυτη παρατηρητικότητα και πλούτο εµπειρίας από τη συνεχή τριβή µε τα κοινά, µου έλεγε µε ύφος που πρόδιδε απογοήτευση, στα όρια της παραίτησης, ότι στη Λάρνακα είµαστε πρωταθλητές στις µισές δουλειές. Μου έφερε παραδείγµατα αρχής γενοµένης από παλιά, από το σχέδιο Αγγελου Δηµητρίου για τις Φοινικούδες. Η διαπίστωσή του είναι δυστυχώς ακριβής. Το µόνο στο οποίο προσπάθησα να τον διορθώσω ήταν στο ότι είµαστε πρωταθλητές όχι µόνο στις µισές δουλειές αλλά και στις δουλειές που γράφτηκαν στην κούρσα αλλά δεν έκαναν εκκίνηση ποτέ.

Η λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού είναι µισοτελειωµένη εδώ και 11 χρόνια. Εκκρεµούν το αντλιοστάσιο Τ1 και κάποιοι δρόµοι δευτερεύουσας σηµασίας. Εδώ και 11 χρόνια.
Οι τρεις πλατείες είναι µισοτελειωµένες εδώ και 8 χρόνια. Εκκρεµεί η τοποθέτηση ειδικού φωτισµού ο οποίος κάποτε θα εισαγόταν από το εξωτερικό.

Ο δρόµος Λάρνακας – Δεκέλειας έχει όντως τη δική του ιστορία. Είναι µισοτελειωµένος εδώ και 8 – 9 χρόνια. Ξεκίνησε για τέσσερις φάσεις, και στις δύο πρώτες κουράστηκε και έκατσε να ξεκουραστεί. Ακόµα κάθεται. Βρείτε µου άλλη πόλη στην οποία ξεκίνησε να γίνεται δρόµος και εγκαταλείφθηκε στη µέση από το κράτος.

Η δηµοτική αγορά κατεδαφίστηκε το 1996. Υποτίθεται ότι θα ανεγειρόταν καινούργια για να πάρει ανάσα το κέντρο της πόλης. Μόλις έχουµε εισέλθει στην τρίτη δεκαετία µετά την κατεδάφιση και ακόµα περιµένουµε. Επρεπε να υποβάλουµε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να εναρµονιστούµε, να ενταχθούµε και ν’ αποκτήσουµε πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια για να βρεθούν τα λεφτά για να κτίσουµε ένα κτίριο. Η υποτιθέµενη εγκατάσταση πανεπιστηµιακών σχολών στη Λάρνακα, στο πρώην λεπροκοµείο. Εξαγγέλθηκε τον Οκτώβριο του 2014 και δυόµιση χρόνια µετά δεν γνωρίζουµε ποιο τµήµα είναι ιδιοκτήτης του χώρου, ποιος θα πληρώσει, ποιες σχολές µπορούν να έρθουν, εάν επιτρέπεται καν να γίνουν εκεί τέτοιες εγκαταστάσεις. Ενα πυροτέχνηµα που κάνει την τελετή έναρξης των Ολυµπιακών Αγώνων να φαντάζει πανηγύρι στο Αβδελλερό.

Από πού ν’ αρχίσεις και πού να τελειώσεις; Στο ότι δεκαέξι χρόνια µετά τη συµφωνία για τη µετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, αξιωθήκαµε να δούµε να εφαρµόζεται το ένα τρίτο της; Ούτε καν µισοτέλειωµα…

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.