Πρωταθλήτρια η Κύπρος στην αύξηση της ανεργίας και υποαπασχόλησης

Η κρίση οδήγησε στην απώλεια δύο χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την Κύπρο τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το τέταρτο τρίμηνο του 2020 οι απασχολούμενοι (ηλικίας 20-64 ετών) ανήλθαν σε 402 χιλιάδες, σε σύγκριση με 404 χιλιάδες την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Μάλιστα στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας σημειώνεται ότι μόνο σε πέντε χώρες παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού απασχόλησης μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2020, ήτοι στη Σλοβακία και το Βέλγιο (και οι δύο -0,3%), την Αυστρία (-0,2%) και την Ουγγαρία και την Κύπρο (και οι δύο -0,1%). Αντίθετα, προστίθεται, στις υπόλοιπες χώρες σημειώθηκε αύξηση.

Εν τω μεταξύ, η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση της ανεργίας και την υποαπασχόληση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, το χάσμα στην αγορά εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους που έχουν μια ανεκπλήρωτη ανάγκη για απασχόληση και των οποίων ένα από τα κύρια στοιχεία είναι η ανεργία, ανήλθε στο 15,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με 12,9% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 13,7%. Επισημαίνεται επίσης ότι το ποσοστό στην Κύπρο είναι το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ μετά την Ισπανία (24,8%) και την Ελλάδα (23,8%).

Επισημαίνεται ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, τον Μάρτιο οι άνεργοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα γραφεία εξευρέσεως εργασίας, έφτασαν στους 32.933, έναντι 26.353 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 6.580 σε διάστημα ενός έτους, ενώ φαίνεται ότι θα υπάρξει συνέχεια.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.