
Εκτόξευση της Σταθμικής Τιμής Καυσίμων σε ποσοστό πέραν του 80%!
Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, το δεύτερο εξάμηνο του 2021 οι μέσες τιμές οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αυξήθηκαν απότομα στα 23,7 ευρώ ανά 100 kWh, σε σύγκριση με 21,3 ευρώ την ίδια περίοδο του 2020. Σημειώνεται επίσης ότι οι χώρες οι οποίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι η Εσθονία (+50%), η Σουηδία (+49% ) και η Κύπρος (+36%). Αναφέρεται ακόμη ότι οι φόροι και οι εισφορές αντιπροσώπευαν το 36% των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που χρεώθηκαν στα νοικοκυριά στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Έρχονται νέες αυξήσεις-φωτιά
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Δηλαδή δεν περιλαμβάνουν τις μεγάλες αυξήσεις οι οποίες επιβλήθηκαν το 2022. Ενδεικτικά τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στον ηλεκτρισμό έφτασε στο 31,9%, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Επισημαίνεται επίσης ότι τα στοιχεία της ΑΗΚ δείχνουν ότι έρχονται νέες αυξήσεις-φωτιά. Συγκεκριμένα, η Σταθμική Τιμή Καυσίμων για την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2022 έφτασε στα 845,40 ευρώ, σε σύγκριση με 463,24 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 82,5%!
Η πρόταση της Βουλής
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή ψήφισε πρόταση νόμου, μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, για μείωση του Φ.Π.Α. στο ηλεκτρικό ρεύμα για όσο χρονικό διάστημα αυτό απαιτείται από τις συνθήκες οι οποίες διαμορφώθηκαν λόγω του κορονοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία.
Παρά ταύτα η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ αρνήθηκε να την υιοθετήσει. Αντί αυτού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άσκησε το δικαίωμά του για αναπομπή, ενώ όταν η Βουλή ψήφισε για δεύτερη φορά το νόμο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άσκησε το δικαίωμά του για αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο (το τελευταίο όπλο που του είχε απομείνει) σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βαφτίσει την πρόταση νόμου ως αντισυνταγματική, προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή της.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έδωσε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, να μειώσουν τους φόρους στον ηλεκτρισμό. Μάλιστα πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, μείωσαν τους λογαριασμούς του ρεύματος σε ποσοστό πέραν του 50%.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
