Πρωταθλήτρια η Κύπρος στην αύξηση της τιμής του ρεύματος

Στοιχεία Eurostat: Αυξήθηκε κατά 16,4%, ενώ στην ΕΕ έμεινε στα ίδια επίπεδα

 

Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Με βάση την έρευνα, κατά την περίοδο από το πρώτο εξάμηνο του 2018 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2019 η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία πληρώνουν τα νοικοκυριά, στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 16,4%, από 19 ευρώ ανά 100 kWh σε 22 ευρώ. Αντίθετα, στην ΕΕ ο μέσος όρος παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα, αφού αυξήθηκε ελαφρώς από 20 ευρώ ανά 100 kWh σε 21 ευρώ.


Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, «η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε Ολλανδία (+20,3%), ενώ ακολούθησαν η Κύπρος (+16,4%), Λιθουανία (+14,4%) και Τσεχία (+12,0%)». Αντίθετα, προστίθεται, η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στη Δανία (-4,3%), Πορτογαλία (-4,1%), Πολωνία (-3,1%) και Ελλάδα (-1,3%).

Σημειώνεται ότι με τα νέα δεδομένα η Κύπρος βρίσκεται στην έβδομη θέση με τις πιο υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά, πίσω από τη Γερμανία (31 ευρώ ανά 100 kWh), Δανία (20 ευρώ), Βέλγιο (29 ευρώ), Ιρλανδία (24 ευρώ), Ισπανία (24 ευρώ) και Ιταλία (23 ευρώ). Αντίθετα, οι χώρες με τις χαμηλότερες τιμές είναι η Βουλγαρία (9,9 ευρώ), Ουγγαρία (11,2 ευρώ) και Λιθουανία (12,5 ευρώ).

Πετρέλαιο, ΑΠΕ και εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε χθες η ΑΗΚ, η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σχετίζεται κυρίως με τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΗΚ, το 2018 η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας μικρή αύξηση της τάξης του 1,6%. Επίσης, ο ποσοστιαίος καταμερισμός της κατανάλωσης παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Παρά ταύτα, προστίθεται, το κόστος καυσίμων της ΑΗΚ σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξης του 24% περίπου, ως αποτέλεσμα της διεθνούς αύξησης της τιμής των υγρών καυσίμων. Σημειώνεται επίσης ότι το 2018 σημειώθηκε σημαντική αύξηση της τάξης του 34% στο κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, λόγω της αύξησης στην αγοραζόμενη ενέργεια αλλά και της αύξησης στην τιμή αγοράς. Ακόμη, το κόστος δικαιωμάτων εκπομπής θερμοκηπιακών αερίων παρουσίασε πολύ σημαντική αύξηση φτάνοντας στα 38,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 12,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή των δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων στην αγορά. Σημειώνεται επίσης ότι από το 2020 η ΑΗΚ θα πρέπει να αγοράζει όλα τα δικαιώματα που θα αντιστοιχούν στις ετήσιες εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Μιχάλης Κωμοδρόμος, κατά το 2018 το 67% περίπου των συνολικών εξόδων του Οργανισμού αποτελούσε το κόστος καυσίμου, αγοράς ενέργειας και δικαιωμάτων εκπομπής θερμοκηπιακών αερίων και όλα τα συναφή.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.