Πρωταθλήτρια η Κύπρος στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Έκθεση-κόλαφος της Κομισιόν για τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα

 

Η Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ενώ παράλληλα καταγράφει και τη μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν σε σχέση με τις βασικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι χώρες της ΕΕ.

Η έκθεση, η οποία αποτελεί κόλαφο για τις πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει η Κυβέρνηση, προδιαγράφει ότι η χώρα δεν θα πετύχει τους στόχους της προαναγγέλλοντας ουσιαστικά βαρύ πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται «η Κύπρος είναι μεταξύ των κρατών μελών με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου», αφού ανέρχονται σε 11,6 τόνους ισοδύναμου CO2 ανά κάτοικο σε σύγκριση με 8,8 τόνους κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Δηλαδή έχει 32% υψηλότερες εκπομπές σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Την ίδια ώρα, προστίθεται, η Κύπρος είναι μεταξύ των κρατών μελών τα οποία καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση (+56% σε σύγκριση με το 1990), αλλά και μεταξύ των κρατών τα οποία δεν θα πετύχουν το στόχο τον οποίο έχει θέσει η ΕΕ. Αναφέρεται μάλιστα ότι η Κύπρος θα παρουσιάσει χάσμα 9% σε σχέση με το στόχο του 2020 και 22-25% σε σχέση με το στόχο του 2030.

30% πιο ακριβό ρεύμα

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι «παρά τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως την ηλιακή ενέργεια, οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα έχουν σημαντική καθυστέρηση και η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα». Επισημαίνεται μάλιστα ότι αυτό επιφέρει αυξημένο κόστος για τους καταναλωτές, αφού οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχονται στα 0,1762/kWh χωρίς φόρους, σε σύγκριση με 0,1356 ευρώ/kWh στην ΕΕ. Δηλαδή το ηλεκτρικό ρεύμα στην Κύπρο είναι πιο ακριβό κατά 30% περίπου. Αναφέρεται μάλιστα ότι το ποσοστό ενεργειακής φτώχειας είναι υψηλό, αφού το 21,9% των πολιτών δεν μπορούν να διατηρήσουν ζεστό το σπίτι τους (σε σύγκριση με 7,4% στην ΕΕ), ενώ το 12,2% δεν μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα το λογαριασμό του ρεύματος (6,6% στην ΕΕ).

«Το μοντέλο ανάπτυξης έχει αρνητικό αντίκτυπο»

Η έκθεση της Κομισιόν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευαστική δραστηριότητα σημειώνοντας ότι «το μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον» και ιδιαίτερα στις παράλιες περιοχές.

Επίσης καταλογίζει στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, αδύναμη περιβαλλοντική επίδοση, υψηλή παραγωγή αποβλήτων, χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης, ισχυρή εξάρτηση από την υγειονομική ταφή, αναποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων και ανυπαρξία γενικού πλαισίου για την κυκλική οικονομία.

Ξηρασία και λειψυδρία

Η Κομισιόν τονίζει ότι η Κύπρος είναι ευάλωτη στις κλιματικές αλλαγές, εξαιτίας της ξηρασίας και της λειψυδρίας. Αναφέρεται μάλιστα ότι «οι παρατεταμένες μικρότερες βροχοπτώσεις τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση το 2019, και οι υψηλότερες θερμοκρασίες (μέση άνοδος κατά +0,5 °C) ασκούν ακραίες πιέσεις στους λιγοστούς φυσικούς πόρους της χώρας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy