Πρότειναν σε απατεώνα να του δώσουν για πώληση πέντε χιλιάδες διαβατήρια!

Η τραγελαφική ιστορία πίσω από το ξεχείλωμα των κριτηρίων που οδήγησε στο μεγάλο πάρτι

 

Απίστευτο και όμως πραγματικό: Η κυβέρνηση πρότεινε σε απατεώνα να του δώσει πέντε χιλιάδες «χρυσά» διαβατήρια προκειμένου να τα πουλήσει σε τρίτους! Μάλιστα, αυτή η τραγελαφική ιστορία είναι η αφορμή για την οποία έγινε το ξεχείλωμα των κριτηρίων, το οποίο οδήγησε στο μεγάλο πάρτι.

Το μεγάλο ξεχείλωμα των κριτηρίων του Επενδυτικού Προγράμματος έγινε τον Μάρτιο του 2014, όταν η κυβέρνηση εισήγαγε τις λεγόμενες συλλογικές επενδύσεις μέσω των οποίων ο πήχης κατέβηκε στα 2 εκατ. ευρώ. Τότε η κυβέρνηση επικαλέστηκε την ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, επειδή η Κύπρος βρισκόταν κάτω από το μνημόνιο. Ωστόσο, το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έγινε το ξεχείλωμα των κριτηρίων είναι διαφορετικός.

Όπως αναφέρεται, «το κριτήριο αυτό δεν προστέθηκε τυχαία αλλά ήταν προϊόν διαβούλευσης του Υπουργού Εσωτερικών, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση πρότεινε σε επενδυτή να ανεγείρει πέντε χιλιάδες οικιστικές μονάδες προς 2 εκατ. ευρώ η καθεμία και σε αντάλλαγμα να του «παραχωρήσει 5.000 πολιτογραφήσεις», προκειμένου να πουλήσει σε τρίτους μαζί με τις οικιστικές μονάδες. Αναφέρεται μάλιστα ότι υπάρχει επιστολή με την οποία ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, κ. Χάσικος, πρότεινε τα πιο πάνω στον επενδυτή.

Για χάρη λοιπόν της πιο πάνω επένδυσης η κυβέρνηση προχώρησε στην αλλαγή των κριτηρίων, κατεβάζοντας τον πήχη στα 2 εκατ. ευρώ, όσα θα ήταν και η αξία της κάθε οικιστικής μονάδας. Ωστόσο, «η συμφωνία τελικά δεν υλοποιήθηκε» και έτσι κινήθηκε διαδικασία αποστέρησης της πολιτογράφησης του πιο πάνω επενδυτή. Παρά ταύτα διατηρήθηκε το ξεχείλωμα των κριτηρίων, αφού στο μεταξύ βολεύτηκαν άλλοι μεσάζοντες, οι οποίοι «ομαδοποιούσαν τουλάχιστον πέντε τυχαίους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με διαφορετικές επενδύσεις ο καθένας, φτάνει να άθροιζαν συνολικά επένδυση ύψους 12,5 εκατ. ευρώ για να κάνουν χρήση των χαμηλότερων οικονομικών επενδυτικών ορίων (2,5 εκατ. ευρώ αντί 5 εκατ. ευρώ)».

Σημειώνεται ότι η πρόνοια για τις συλλογικές επενδύσεις αξιοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση του Σαουδάραβα φίλου του Προέδρου Αναστασιάδη με τα ιδιωτικά τζετ και τα ταξίδια στις Σεϊχέλλες, ο οποίος πήρε «χρυσά» διαβατήρια για όλο το χαρέμι του. Μάλιστα, στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής σημειώνεται ότι «η πολιτογράφηση της δεύτερης συζύγου του έλαβε χώρα μετά την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη από το πρώτο ταξίδι, τον Αύγουστο του 2015», καθώς και ότι «μερικές από τις πολιτογραφήσεις (των μελών της οικογένειας του Σαουδάραβα) έγιναν καθ’ υπέρβαση των προνοιών του νόμου».

20-30 διαβατήρια σε κάθε συνεδρία του Υπουργικού

Σύμφωνα με το πόρισμα την περίοδο 2007-2013 οι πολιτογραφήσεις αφορούσαν κυρίως  επενδυτές οι οποίοι ήδη ζούσαν και δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο. Παρά ταύτα, προστίθεται, μετά το 2013 «δεν ήταν πλέον σύνηθες φαινόμενο οι επενδυτές να διέμεναν από πριν στην Κύπρο». Σημειώνεται επίσης ότι επί της διακυβέρνησης του Αναστασιάδη «ο αριθμός των πολιτογραφήσεων αυξήθηκε σημαντικά και πλέον ήταν σύνηθες φαινόμενο μετά το 2013 σε κάθε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου να υποβάλλονται 20-30 αιτήσεις για πολιτογραφήσεις προσώπων προς έγκριση».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.