Προτεκτοράτο του Ηγέτη

Του
Δημήτρη Παλμύρη

«Έχουν όρια οι υποχωρήσεις» και δεν εργάζεται για την «όποια λύση» ο Πρόεδρός μας. Θα εξίσωνε τους Έλληνες με τους Τούρκους πολίτες; Θα έπρεπε να δεχτεί να καταστήσει την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας; Φώναξε έντονα ο αδικημένος μας Πρόεδρος από τον Αστρομερίτη στους πρόσφυγες της Μόρφου. Έπρεπε να τους βάλει στη θέση τους που του μίλησαν διά του δημάρχου τους για την απογοήτευση του προσφυγικού κόσμου για τη στασιμότητα στο Κυπριακό. Και όχι μόνο έπρεπε. Μπορούσε κιόλας. Γιατί τι πιο εύκολο είναι να δείχνεις τις ευθύνες και τις πράξεις μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης, για να κρύψεις τα δικά σου συμφεροντολογικά σχέδια και στόχους!

Είναι εύκολο, και έτσι δεν έλειψε από την κριτική του ο θυμός για τη «νέα τουρκική θηριωδία με την εισβολή στη Συρία», όπως μας είπε. Για την οποία θηριωδία καταλόγισε ευθύνες στους πέντε του ΣΑ, οι οποίοι κατά τον κ. Αναστασιάδη «απογοήτευσαν με τη στάση τους». Και τότε μας είπε πως οι μικροί λαοί κράτησαν καλύτερη στάση στο ζήτημα της τουρκικής εισβολής γιατί αισθάνονται ως μόνο όπλο προστασίας τους το διεθνές δίκαιο. Όπλο προστασίας το διεθνές δίκαιο; Σοβαρά τώρα; Μήπως δεν ήταν ο Ηγέτης και ο wannabe Διάδοχος, που όρισαν ως όπλο προστασίας της ΑΟΖ μας τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή; Δεν θα μας προστάτευαν οι τριμερείς; Και ας ήταν σε όλους φανερό πλην τους Ελληναράδες εντός και εκτός κυβέρνησης πως η Κύπρος δεν θα έρθει σε θέση γεωπολιτικής ισχύος μέσα από αυτές τις συμμαχίες!

Τότε τι το έκανε ο κ. Αναστασιάδης το διεθνές δίκαιο; Τότε ποιος έπαιζε με τη νοημοσύνη του Γκουτέρες και της Μογκερίνι; Ποιος κορόιδευε τη διεθνή κοινότητα, ξηλώνοντας συγκλίσεις, υποσκάπτοντας βασικά στοιχεία της πολιτικής ισότητας, ανοίγοντας εκ νέου το κεφάλαιο της διακυβέρνησης κτλ, τη στιγμή που ισχυριζόταν πως το πρόβλημά του ήταν οι εγγυήσεις. Αν το διεθνές δίκαιο είναι όπλο, κάποιος πυροβολούσε με αυτό το ίδιο του το πόδι!

Αλλά ακόμη και τώρα φώναζε στους Μορφίτες. Φώναζε πως οι Τ/κ έχουν σφετεριστεί τις περιουσίες των Ε/κ, φώναζε συνθήματα για έναν αξιοπρεπή λαό που δεν δέχεται αδικία. Αφού φώναξε για την αδικία, φώναξε πως δεν θα μπει στο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών. Αφού είπε σφετεριστές τους Τ/κ, μίλησε για την ανάγκη θετικού κλίματος για συνομιλίες. Φώναξε πως υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι και ζητά ενότητα. Εμείς φωνάζουμε για αυτούς τους κινδύνους εδώ και τρία χρόνια! Άμα θέλουν ενότητα και όχι συνέργεια στο έγκλημα, τότε και αυτός και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξέρουν το δρόμο!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy