Προτεραιότητα η σεξουαλική εκπαίδευση ως μέσο αυτοπροστασίας των παιδιών

Στο 90% των περιπτώσεων οι πράξεις σεξουαλικής βίας δεν καταγγέλλονται στην Αστυνομία

 

Συγκλονισμό και άμεση αντίδραση προκάλεσε στην κυπριακή κοινωνία η αποκάλυψη από την Επίτροπο Προστασίας του Παιδιού ότι κάθε 27 ώρες ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά στην Κύπρο, με τις καταγγελίες να φτάνουν για το 2020 τις 324, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2021 τις 241. Οι αριθμοί που καταγράφονται για τις δύο τελευταίες χρονιές είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα περιοριστικά μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας εγκλώβισαν τα παιδιά σε κακοποιητικά περιβάλλοντα, μακριά από τους χώρους που είχαν τη δυνατότητα να αναφέρουν την κακοποίηση και να ζητήσουν βοήθεια.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΌπως αναφέρει η Ευανθία Σάββα, επικεφαλής Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΚΕΛ, «όλες οι αρμόδιες Αρχές, φορείς και Υπηρεσίες καλούνται σε συντονισμένη και διαρκή δράση με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων του παιδιού, τόσο αναφορικά με την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης όσο και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας διερεύνησης της καταγγελίας, της αντιμετώπισης των μεγάλων καθυστερήσεων στην εκδίκαση των υποθέσεων. Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους. Κορυφαία προτεραιότητα πρέπει να είναι η εισαγωγή επιστημονικά θεμελιωμένης και παιδαγωγικά προσαρμοσμένης σεξουαλικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού και συνιστά πολύτιμο μέσο ενδυνάμωσης και αυτοπροστασίας των παιδιών και με αυτόν τον τρόπο πιο σημαντικό εργαλείο πρωτογενούς πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης», τονίζει.

Σε ανακοίνωσή του, το «Hope For Children» CRC Policy Center τονίζει πως η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης συμβαίνει μέσα στον κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού, σημειώνοντας ότι «όταν η βία ασκείται από άτομο που τα παιδιά γνωρίζουν, θαυμάζουν, εμπιστεύονται, ακόμα και αγαπούν, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα παιδιά να το αποκαλύψουν και να ξεπεράσουν τη κακοποίηση».

Σύμφωνα με το «Hope For Children», στο 90% των περιπτώσεων οι πράξεις σεξουαλικής βίας δεν καταγγέλλονται στην Αστυνομία, ενώ σημειώνει πως τα συγκεκριμένα επιβεβαιώνουν και τα δεδομένα που αφορούν την Κύπρο, μέσα από τα στατιστικά που διατηρεί το Σπίτι του Παιδιού.

Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ), με αφορμή την επέτειο της υπογραφής της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τονίζει ότι «η Παιδική Φτώχεια, η Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, η Ανισότητα στις ευκαιρίες Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, ο Κοινωνικός Αποκλεισμός, ειδικά των ευάλωτων ομάδων και των μη γηγενών, μαστίζουν ακόμα τον κόσμο, αλλά, δυστυχώς, και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση, και μέσα σε τούτες τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, της αποστασιοποίησης και του εγκλεισμού, καλούμαστε να αναγνωρίσουμε τα ιδιαίτερα προβλήματα των παιδιών και να δράσουμε αμέσως για άμβλυνση και εξάλειψή τους».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.