Προτεραιότητα και αναγκαιότητα η τοπική μεταρρύθμιση

Παράταση θητείας για 2,5 χρόνια και  έναρξη συζήτησης για ψήφιση των νομοσχεδίων

Παράταση 2,5 ετών αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, σε ό,τι αφορά τη θητεία των εκλεγμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο να εγκριθεί άμεσα η μεταρρύθμιση και να υλοποιηθεί μέχρι τον Μάιο του 2024 και την από κοινού διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές.

Πλέον, η επιτροπή Εσωτερικών έχει ενώπιόν της την ολοκλήρωση της συζήτησης και ψήφιση των τριών νομοσχεδίων που αφορούν τον Περί Δήμων Νόμο, τον Περί Κοινοτήτων Νόμο και τη δημιουργία των Επαρχιακών Οργανισμών.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου, με στόχο να ψηφιστούν περί τα τέλη Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι περίπου το 80% των προνοιών έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο τα υπόλοιπα ζητήματα που εκκρεμούν είναι αρκετά σημαντικά. Μερικά από αυτά είναι, τα δημοψηφίσματα, η απλή αναλογική εκλογή και ο τρόπος εκλογής αντιδημάρχων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε την υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και σημείωσε ότι «η αναβολή θα είναι πιο επωφελής και από θέμα χρόνου. Θα μειώσουμε την επιβάρυνση του φορολογουμένου που θα είναι τέσσερα εκατομμύρια». Επίσης, ανέφερε ότι «θα ξεκουράσουμε το κοινό από τις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις».

Η παράταση των εκλογών ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, αφού υπέρ τάχτηκαν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και το ΑΚΕΛ.

Μοναδικό κριτήριο η σύντομη ολοκλήρωση της Μεταρρύθμισης

Σε δηλώσεις του ο Άριστος Δαμινού ανέφερε ότι «είναι μια οδυνηρή πράξη η οποία όμως δεν θα είχε καμία αξία αν δεν συνοδευόταν από την ισχυρή πολιτική μας δέσμευση ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει με την αίσθηση του επείγοντος να συζητηθεί, να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε τροχιά με ορίζοντα τον Μάιο του 2024».

Πρόσθεσε ότι το μοναδικό κριτήριο με βάση το οποίο το ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε θετικά στην αναβολή, είναι η ανάγκη ολοκλήρωσης μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα της συζήτησης, η οποία θα ξεκινήσει «από τις 30 Σεπτεμβρίου με στόχο την ολοκλήρωση της όλης προσπάθειας ή δυνατόν πριν από την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, περί τα τέλη Νοεμβρίου 2021». Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «δύσκολο εγχείρημα, αλλά η μπάλα είναι στα πόδια μας. Χρειάζεται συναίνεση, χρειάζεται διάλογος και δεν χρειάζονται απολυτότητες».

Ο Γιώργος Λουκαΐδης υπενθύμισε ότι ξαναέγινε αναβολή των εκλογών και μάλιστα για λιγότερο σημαντικό λόγο, από ό,τι ο σημερινός που είναι η μεταρρύθμιση. Όπως είπε, το 1999 αναβλήθηκαν οι κοινοτικές εκλογές για δύο χρόνια ώστε να συμπέσουν με τις δημοτικές του 2001.

Το ΔΗΚΟ συμφώνησε στο πλαίσιο της ευρύτερης συναίνεσης που διαμορφώθηκε και νοουμένου ότι έχει δοθεί ισχυρή δέσμευση για θετική κατάληξη της μεταρρύθμισης, το συντομότερο δυνατόν.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της διεξαγωγής εκλογών με διάρκεια θητείας τα πέντε (5) χρόνια και ψήφισε αποχή. Οι Oικολόγοι τοποθετήθηκαν υπέρ των εκλογών με θητεία 2,5 ετών. Υπέρ των εκλογών τάχθηκε και το ΕΛΑΜ.

Η άποψη κοινοτήτων και Δήμων για την απόφαση της Βουλής

Το σημαντικότερο για την Ένωση Δήμων δεν είναι η παράταση της παρούσας θητείας των δημοτικών συμβουλίων αλλά η προώθηση της ψήφισης των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της τοπικής διοίκησης, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας.

Με την παράταση των εκλογών κάποια πρακτικά ζητήματα που αφορούν αλλαγές στις συνενώσεις των δήμων και υπηρεσιών μπορούν να λυθούν πιο εύκολα, εκτίμησε ο κύριος Βύρας. Για να έχει ουσία η αναβολή των εκλογών πρέπει να περάσουμε σε άλλη φάση που είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση των τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε. Ερωτηθείς είπε ότι θα παραμείνει στο πόστο του για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης τόνισε ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει και αυτό συνάγεται από την απόφαση για αναβολή των εκλογών. Για τον ίδιο, είπε, προτεραιότητα πρέπει να είναι η μεταρρύθμιση και αναμένει ότι η βουλή θα ψηφίσει μέχρι το τέλος του Νοέμβρη τα νομοσχέδια. Πρόσθεσε ότι αναμένει να δει το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και το αποτέλεσμα των συζητήσεων της βουλής και θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει για άλλα 2,5 χρόνια στη δημαρχία της Λευκωσίας.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι η απόφαση της βουλής για αναβολή των εκλογών φορτώνει τα δημοτικά συμβούλια με μεγάλη ευθύνη για τα επόμενα 2,5 χρόνια καθώς θα πρέπει εως το 2024 να προωθηθούν πάρα πολλά για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης που θα ψηφίσει η βουλή. Ο ίδιος είπε ότι τον εκφράζει το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης όπως περιλαμβάνεται στα νομοσχέδια, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί εάν διαφωνήσει πολύ έντονα με κάποια πρόνοια.

Η απόφαση για αναβολή των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να ληφθεί με την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστεί η μεταρρύθμιση, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομιλίδης.

Το ζητούμενο, είπε είναι τι μεταρρύθμιση θα αποφασιστεί καθώς υπάρχουν κάποια ζητήματα όπως το θέμα των  συνενώσεων κοινοτήτων με δήμους και ο τρόπος που θα γίνουν αυτές οι συνενώσεις καθώς και ο τρόπος εκλογής των νέων δημοτικών συμβουλίων.

Ο κύριος Κιτρομιλίδης πρόσθεσε ακόμη ότι η Ένωση κοινοτήτων θεωρεί πως πρέπει να διεξαχθούν τοπικά δημοψηφίσματα καθώς οι μισές κοινότητες να αντιδρούν για τις συνενώσεις και ετοιμάζονται να προσφύγουν ακόμη και στη δικαιοσύνη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.