«Προτεραιότητα η προστασία της πρώτης κατοικίας»

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην ελάφρυνση των τραπεζών, αντί στην επίλυση του προβλήματος. Με αποτέλεσμα μοιραία το βάρος του προβλήματος να φορτωθεί στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ έγιναν σαρωτικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο. Καταργήθηκε ακόμη και το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στο δικαστήριο και να εξασφαλίζουν διάταγμα αναστολής της εκποίησης της περιουσίας τους, στις περιπτώσεις στις οποίες τα δάνειά τους περιλαμβάνουν υπερχρεώσεις.

Μάλιστα, η τράτα πήρε σβάρνα και τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης. Επιβλήθηκαν επίσης οι ηλεκτρονικές εκποιήσεις εξπρές. Μπήκε τόσο μεγάλη πίεση προς τους δανειολήπτες που πολλοί αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα κλειδιά του σπιτιού τους στις τράπεζες και στα ταμεία-γύπες. Με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί στην Κύπρο για πρώτη φορά το φαινόμενο των αστέγων. Και πράγματι, με τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης ξελάφρωσαν οι τράπεζες χωρίς να πληρώσουν οποιοδήποτε τίμημα για τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία οδήγησαν στα δισεκατομμύρια των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε.

Η μεταφορά των δανείων στα ταμεία-γύπες δεν απάλλαξε τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα φουσκωμένα με υπερχρεώσεις δάνεια. Επίσης, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για ειδικά δικαστήρια και σχέδια για προστασία των ευάλωτων, δεν έγινε σχεδόν τίποτα σ’ αυτά τα δέκα χρόνια πέρα από το «Εστία», το οποίο κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία.

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν ότι οι δύο υποψήφιοι οι οποίοι προέρχονται από το χώρο του ΔΗΣΥ, δηλαδή ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Αφού δεν τα κατάφεραν στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ, δεν θα τα καταφέρουν ποτέ. Και ο λόγος είναι απλός: Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ελάφρυνση των τραπεζών, αντί στην επίλυση του προβλήματος.

Αντίθετα, οι καινοτόμες προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννη μπορούν να δώσουν λύσεις. Και ο λόγος είναι απλός: Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται κυρίως στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα η πρόταση της δημιουργίας μηχανισμού προστασίας των δανειοληπτών και ρύθμισης των οικογενειακών δανείων, ώστε να τερματιστεί η μεταφορά χρέους σε διαζευγμένους/ες και στις επόμενες γενιές, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Το ίδιο και η πρότασή του για διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των δανειοληπτών στη δικαιοσύνη, καθώς και η μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε φορέα προστασίας της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

«Για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη η προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης αποτελεί προτεραιότητα», τόνισε χθες η Σοφία Λαζαρή εκ μέρους του επιτελείου του ανεξάρτητου υποψηφίου. Αυτό ακριβώς έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy