Προτεραιότητα της ΕΚΥΣΥ η επανάκτηση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων

Με πλούσια δράση και αγώνες με επιτυχίες αποχαιρετά το 2019

 

Mε μια πλούσια δράση γεμάτη από αγώνες, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, διαβήματα και προσπάθειες για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των συνταξιούχων και να τα επαναφέρει στο σημείο που ήταν πριν από τις αυθαίρετες αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση, αποχαιρετά το 2019 η ΕΚΥΣΥ. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, στο διάστημα αυτό η ΕΚΥΣΥ ήταν καθημερινά δίπλα στους ηλικιωμένους μας. Στήριξε ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους και αυτούς που είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως και τους ηλικιωμένους που έχασαν το δικαίωμα για φροντίδα ύστερα από την αλλαγή των κριτηρίων.

Η ΕΚΥΣΥ διακηρύσσει ότι προτεραιότητά της ήταν και θα είναι η επανάκτηση και επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν την κρίση και να  βελτιωθεί περαιτέρω το σχέδιο της ειδικής χορηγίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι φτωχοί με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Συγκεκριμένα η ΕΚΥΣΥ ζητά:

* Να επανέλθουν τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος του ποσού που ίσχυαν το 2012 σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους του πασχαλινού επιδόματος και να επανέλθει το επίδομα μάνας στο ύψος που ήταν πριν.

*Να επανέλθει το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά σε όλους τους συνταξιούχους και να βελτιωθούν τα δικαιώματα από την κοινωνική κάρτα.

* Να επανεξετασθεί η μείωση (πέναλτι) του 12% στις συντάξεις σε άτομα που δικαιούνται και παίρνουν τη σύνταξή τους στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

* Το θέμα της αποπληρωμής του μεγάλου χρέους του Κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του ταμείου είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Τ.Κ.Α. και της δυνατότητας να ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Γι’ αυτό η ΕΚΥΣΥ τονίζει την ανάγκη άμεσα να γίνει προγραμματισμός για τη σταδιακή αποπληρωμή του.

Παρ’ όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί ύστερα από την τροποποίηση της νομοθεσίας για τη σύνταξη χηρείας των αντρών, η ΕΚΥΣΥ επαναλαμβάνει τη θέση της ότι για να αρθεί οριστικά η αδικία εις βάρος των χήρων αντρών, θα πρέπει η κυβέρνηση σύντομα να καταθέσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που να επιλύει το σοβαρό πρόβλημα διάκρισης που έχει δημιουργηθεί εις βάρος των ηλικιωμένων που η σύζυγός τους έφυγε από τη ζωή πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018. Η νέα νομοθεσία δυστυχώς συνεχίζει να παραβιάζει την αρχή της ισότητας, που δεν επιτρέπει το άρθρο 28 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 2019, σημαντική ήταν η βοήθεια της ΕΚΥΣΥ και στην ενημέρωση και τη βοήθεια για την υποβολή των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων για την επανάκτηση της ειδικής χορηγίας (μικρής επιταγής). Όπως είναι γνωστό ύστερα από τέσσερα χρόνια αγώνων της ΕΚΥΣΥ και με τη βοήθεια του ΑΚΕΛ, που κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή, τελικά τροποποιήθηκε η νομοθεσία και επιτέλους δόθηκε το δικαίωμα στους χαμηλοσυνταξιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επανακτήσουν το δικαίωμά τους.

Πέραν από τις ενημερωτικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 250 περίπου τοπικές οργανώσεις, στον τομέα της ψυχαγωγίας (κρουαζιέρες, θεραπευτικές εκδρομές,  συμμετοχή στα αναπαυτήρια των Συντεχνιών της ΠΕΟ, εκδρομές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, κ.ά.) η ΕΚΥΣΥ έδωσε την ευκαιρία σε είκοσι πέντε χιλιάδες περίπου απόμαχους της δουλειάς να πάρουν μέρος σ’ αυτές τις εκδηλώσεις χαράς και διασκέδασης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.