«Προτεραιότητα το ζήτημα του πέναλτι 12% στις συντάξεις»

Έκπληξη αλλά και ερωτηματικά προκάλεσε στις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων «ευρίσκεται στο τελικό στάδιο».

Η ΠΕΟ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συζήτηση του θέματος στις θεσμοθετημένες δομές κοινωνικού διαλόγου». Υποβάλλει επίσης τα ακόλουθα ερωτήματα:

• Με ποιους διαβουλεύεται η κυβέρνηση και βρίσκεται στο τελικό στάδιο;

• Η αναφορά του Προέδρου μπήκε στην ομιλία του εν αγνοία του θέματος ή θα βρεθούμε μπροστά σε αποφάσεις που πάρθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι θέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων;

Όσον αφορά την ουσία του θέματος, η ΠΕΟ επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημά της για άμεση έναρξη της διαβούλευσης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στις θεσμοθετημένες δομές κοινωνικού διαλόγου, «με προτεραιότητα το ζήτημα του πέναλτι 12% στις συντάξεις». Διαμηνύει παράλληλα ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί η λήψη μονόπλευρων αποφάσεων, χωρίς διαβούλευση στις θεσμοθετημένες δομές κοινωνικού διαλόγου, θα υπάρξει αντίδραση.

Υπενθυμίζεται ότι οι οργανώσεις, οι οποίες συμμετέχουν στην ομάδα πρωτοβουλίας για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου πέναλτι 12%, πραγματοποίησε σύσκεψη την Τέταρτη 14 Σεπτεμβρίου στο οίκημα της ΠΕΟ, στην οποία αποφασίστηκε να σταλεί πρόσκληση σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ώστε να διευρύνει το μέτωπο διεκδίκησης. Αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου με σκοπό τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τα επόμενα βήματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy