Προτέρημα η διαφορετικότητα στα σχολεία

 

 

  • •Έρευνα στη Γερμανία κατέδειξε ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το ποσοστό των παιδιών που πετυχαίνουν καλές σχολικές επιδόσεις, μολονότι προέρχονται από ένα οικονομικά πιο αδύναμο περιβάλλον
  • •Ανάλογη έρευνα μέχρι πρόσφατα κατέληγε στο συμπέρασμα πως μαθητές που προέρχονται από ασθενέστερα οικονομικά στρώματα ή όσοι είναι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών αποκλείονται στην ουσία από την προοπτική μιας καλύτερης εκπαίδευσης στη Γερμανία

 

 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η διαφορετικότητα στα σχολεία δεν συνιστά εμπόδιο, αλλά μάλλον προτέρημα. Το σχολικό περιβάλλον παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ενώ βοηθά και ένα εργασιακό κλίμα όπου οι μαθητές έχουν την αίσθηση ότι το περιβάλλον τούς καταλαβαίνει και τους στηρίζει, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και τα ημερήσια σχολεία.

Αρκεί οι δάσκαλοι να επικεντρωθούν στην εξατομίκευση της διδασκαλίας και να ασχοληθούν περισσότερο με τα διαφορετικά δυνατά και αδύνατα σημεία των μαθητών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Και αυτό μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει τα παραπάνω είναι μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, η οποία έδειξε ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το ποσοστό των παιδιών που πετυχαίνουν καλές σχολικές επιδόσεις μολονότι προέρχονται από ένα οικονομικά πιο αδύναμο περιβάλλον.

Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά συμπεράσματα της νέας έρευνας Pisa του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για μια άκρως θετική και αξιοσημείωτη εξέλιξη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια η ίδια έρευνα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι μαθητές που προέρχονται από ασθενέστερα οικονομικά στρώματα ή όσοι είναι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών, αποκλείονται στην ουσία από την προοπτική μιας καλύτερης εκπαίδευσης στη Γερμανία.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle o Αντρέας Σλάιχερ, διεθνής συντονιστής των ερευνών PISA του ΟΟΣΑ:

«Μετά το 2000 έγιναν πολλά στη Γερμανία: η εισαγωγή των ημερήσιων σχολείων, […] η πρώιμη στήριξη, η στήριξη μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, η ενίσχυση της γλωσσικής διδασκαλίας. Πιστεύω ότι σε αυτά τα πεδία η Γερμανία έκανε πολλά […]. Σήμερα βλέπει κανείς τους πρώτους καρπούς αυτών των προσπαθειών».

Ο ρόλος της εξατομίκευσης της διδασκαλίας

Ποιοι είναι όμως οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων μαθητών που προέρχονται από ένα μη ευνοϊκό περιβάλλον, για παράδειγμα από ασθενέστερα οικονομικά ή κοινωνικά στρώματα;

«Αποφασιστικής σημασίας είναι το σχολικό περιβάλλον. Διαπιστώνουμε ότι όταν υπάρχουν παιδιά από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα στα σχολεία, αυτό βοηθά κυρίως εκείνα που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες […]. Φυσικά βοηθά και ένα εργασιακό κλίμα όπου οι μαθητές έχουν την αίσθηση ότι το σχολικό περιβάλλον τούς καταλαβαίνει και τους στηρίζει. […] Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης τα ημερήσια σχολεία».

Τι μπορούν να κάνουν τα σχολεία και οι δάσκαλοι για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση; «Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η διαφορετικότητα στα σχολεία δεν συνιστά εμπόδιο, αλλά μάλλον προτέρημα. Οι δάσκαλοι θα πρέπει να επικεντρώσουν ακόμη περισσότερο στην εξατομίκευση της διδασκαλίας και να ασχοληθούν περισσότερο με τα διαφορετικά δυνατά και αδύνατα σημεία των μαθητών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Επιπλέον πρέπει να κερδίσουμε το καλύτερο διδακτικό προσωπικό για τις πιο δύσκολες τάξεις και τους ικανότερους διευθυντές για τα πιο δύσκολα σχολεία».

Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά, όπως λέει, είναι να γίνονται μεγαλύτερες επενδύσεις στην Παιδεία. Η Γερμανία, σύμφωνα με τον ίδιο, εξακολουθεί να δαπανά σχετικά λίγα χρήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία όμως είναι αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη των παιδιών.

Πηγή: dw.com

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy