Πρώτες ενδείξεις για θετική επίδραση των εμβολίων στο Ην. Βασίλειο

Οι εμβολιασμοί, που προχωρούν με ταχύ ρυθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ήδη αρχίσει να έχουν θετικό αντίκτυπο ως προς τη διασπορά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μία επίδραση του εμβολίου από την πρώτη δόση, τόσο σε νεαρότερους ενήλικες όσο και σε πιο ηλικιωμένους άνω των 80 ετών», είπε στους Times το Σαββατοκύριακο o αναπληρωτής πρόεδρος της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών της Βρετανίας, καθηγητής Άντονι Χάρντεν.

Σημείωσε ότι φαίνεται πως η προστασία που παρέχει το εμβόλιο με την πρώτη δόση αυξάνεται όσο περνά ο καιρός, τουλάχιστον για ένα μήνα μετά από την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. «Είναι πιθανό να έχουμε ισχυρότερη και καλύτερη μακροπρόθεσμη προστασία με μια καθυστερημένη δεύτερη δόση», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι στη Βρετανία έχει αποφασιστεί η δεύτερη δόση των εμβολίων τόσο της AstraZeneca όσο και της Pfizer να δίνεται 12 εβδομάδες μετά από την πρώτη.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα έχει ήδη χορηγήσει την πρώτη δόση σε πάνω από 8,9 εκ. πολίτες. Μόνο το Σάββατο χορηγήθηκαν 598.389 πρώτες δόσεις των δύο διαθεσίμων εμβολίων.

Η πλειοψηφία των εμβολιασθέντων πολιτών είναι άνω των 80 ετών, ενώ η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι πλέον έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου σε όλους τους κατοίκους των περισσότερων από 10.000 γηροκομείων της χώρας.

Οι λοιμώξεις μεταξύ των πολιτών άνω των 80 ετών έχουν μειωθεί κατά 36% τον τελευταίο μήνα.

Έχουν επίσης εμβολιαστεί νεαρότεροι πολίτες που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας στους τομείς της υγειονομικής και κοινωνικής περίθαλψης.

Τα πρώτα αναλυτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην κοινότητα στη Βρετανία αναμένεται να δημοσιευθούν εντός ημερών.

«Τα στοιχεία που έχουμε είναι ακόμα που πρώιμα, διότι αντανακλούν περίπου τρεις ή τέσσερις εβδομάδες του προγράμματος εμβολιασμών και βασίζονται κυρίως στο εμβόλιο της Pfizer», είπε ο καθηγητής Χάρντεν.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα καθυστερήσεων στην προμήθεια των δεύτερων δόσεων των εμβολίων της Pfizer, ο Βρετανός ειδικός απάντησε ότι στην έσχατη περίπτωση θα χορηγηθεί στον πολίτη το εμβόλιο της AstraZeneca ως δεύτερη δόση.

«Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να λαμβάνει κανείς το ίδιο εμβόλιο ως δεύτερη δόση με εκείνο που έκανε την πρώτη δόση, εκτός αν υπάρχουν εξαιρετικές συνθήκες και αυτές ίσως είναι περιορισμοί στην τροφοδοσία. Στην οποία περίπτωση είναι καλύτερο να ληφθεί μια δεύτερη δόση ενός διαφορετικού εμβολίου παρά να μη δοθεί καμία δεύτερη δόση», εξήγησε ο καθηγητής Χάρντεν.

«Δεν υπάρχουν αποτελέσματα μελετών για τη μίξη εμβολίων», παραδέχθηκε, «αλλά δεν υπάρχει θεωρητική απόδειξη για ποιον λόγο δεν θα έπρεπε να αναμειγνύονται τα εμβόλια».

Παρά την ανησυχία που προκάλεσε η θέσπιση του μηχανισμού διαφάνειας εξαγωγής εμβολίων από την ΕΕ, ο Μπόρις Τζόνσον και Υπουργοί του δήλωσαν το Σαββατοκύριακο βέβαιοι ότι η Βρετανία θα παραλάβει εγκαίρως τις επόμενες δόσεις του εμβολίου της Pfizer ώστε να χορηγηθεί και η δεύτερη δόση σε όσους πολίτες την αναμένουν.

Σε νεότερες δηλώσεις του τη Δευτέρα ο καθηγητής Χάρντεν επέκρινε τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν γΙα τη δήλωση ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca είναι «σχεδόν αναποτελεσματικό» στους άνω των 65.

Όπως είπε, οι πολιτικοί πρέπει να κατανοούν την επιστήμη πριν αρθρώνουν τέτοια πράγματα. «Αυτό το εμβόλιο, από τα στοιχεία, είναι παρά πολύ αποτελεσματικό έναντι των νοσηλειών και των θανάτων, σχεδόν 100% αποτελεσματικό για την ακρίβεια. Είναι ένα πραγματικά καλό και ασφαλές εμβόλιο και κάθε ηλικιωμένος που το έχει λάβει θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι είναι καλό εμβόλιο», σημείωσε ο Βρετανός καθηγητής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy