Πρόθεση έφεσης στην απόφαση καταδίκης του Βαξεβάνη

Έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου με την οποία ο δημοσιογράφος και εκδότης Κώστας Βαξεβάνης καταδικάστηκε χθες σε ποινή φυλάκισης 26 μηνών για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, προτίθεται να ασκήσει ο συνήγορός του, Νίκος Κωνσταντόπουλος, αφού πρώτα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, διαβάσει καθαρογραμμένο όλο το σκεπτικό της απόφασης.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, αμέσως μετά την αναγγελία της απόφασης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ο κ. Βγενόπουλος, το όνομα του οποίου στη Κύπρο συνδέθηκε άρρηκτα με την περίοδο κατά την οποία είχε στα χέρια του ως εκτελεστικός πρόεδρος της Marfin Investment Group (MIG) το τιμόνι της Λαϊκής Τράπεζας, ανέφερε ότι με την καταδικαστική απόφαση από το δικαστήριο «έγινε πλήρως αποδεκτό ότι τα εγκαλούμενα γεγονότα και ισχυρισμοί του Κ. Βαξεβάνη ήταν ψευδή και εκ δολίας πρόθεσης συκοφαντικά».

Ο συνήγορος του δημοσιογράφου, πρώην αρχηγός του Συνασπισμού της Αριστεράς και πατέρας της νυν Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Βγενόπουλος διαστρεβλώνει σκοπίμως τα πράγματα αφού η ποινή, που έχει ανασταλτικό χαρακτήρα 3 ετών, «αφορά ορισμένα, όχι όλα από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε ο πελάτης μου, και ότι για κάποια από αυτά αθωώθηκε, και το δικαστήριο του αναγνώρισε και το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Μάλιστα, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, το εγκώμιο του κ. Βαξεβάνη ως δημοσιογράφου-ερευνητή έπλεξε και ο Εισαγγελέας της έδρας, παρόλο που πρότεινε την ενοχή του.

HotdocΗ υπόθεση Βαξεβάνη αφορά δημοσίευμα στο τεύχος Απριλίου του 2013 του περιοδικού HotDoc που εκδίδει ο γνωστός δημοσιογράφος, έχοντας στο εξώφυλλό του τον κ. Βγενόπουλο να καπνίζει πούρο, το έμβλημα του ευρώ σχεδιασμένο με την κυπριακή σημαία να βυθίζεται στη θάλασσα, και από κάτω το μεγάλο τίτλο «Αττίλας 3. Πώς κατέρρευσε η Κύπρος;».

Στο δικαστήριο, τόσο από πλευράς Πολιτικής Αγωγής, όσο και από τον Εισαγγελέα, διατυπώθηκε η άποψη ότι και μόνο η διασύνδεση του ονόματος του κ. Βγενόπουλου με τον Αττίλα στοιχειοθετεί το αδίκημα της εναντίον του δυσφήμισης.

Σε εκείνο το τεύχος του περιοδικού, ο δημοσιογράφος περιγράφει την πορεία του Ανδρέα Βγενόπουλου στα τραπεζικά, το πώς απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας, και τον κατηγορεί για την κατάρρευσή της.

Για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αλλά και για άλλα προγενέστερα, όπως είπε στο ΚΥΠΕ στενός συνεργάτης του κ. Βγενόπουλου, υποβλήθηκαν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση από τον επιχειρηματία προς τον δημοσιογράφο.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς το ΚΥΠΕ, ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη, Νίκος Κωνσταντόπουλος, επισημαίνει ότι ο κ.  Βγενόπουλος «την προσωπική αφήγηση περί του εαυτού του, αυτάρεσκα την εμφάνισε ως υπαρκτή πραγματικότητα». Και συνεχίζει: «Είναι γνωστό ότι τα πεπραγμένα του ερευνώνται ως και στην Ελλάδα, και μέχρι τότε δεν μπορεί να επικαλείται ότι όσοι του ασκούν κριτική λένε ψέματα. Ακόμη, δεν μπορεί να προβάλει την σκόπιμη επινόηση ότι όσοι του ασκούν κριτική, είναι μέρος της συνωμοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον των Ελλήνων, εμφανιζόμενος ο ίδιος αυτάρεσκα ως πρόσωπο των Ελλήνων».

Επιπρόσθετα, ο κ. Κωνσταντόπουλος υπενθυμίζει ότι εναντίον του κ. Βγενόπουλου εκκρεμούν αιτήματα αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, και συμπληρώνει ότι «δεν είναι δυνατόν, ποινικοποιώντας τη δημοσιογραφική έρευνα και κριτική για την MIG και τον εαυτό του στην Ελλάδα, να θεωρεί αυτήν την ποινικοποίηση ως απάντηση στα όσα του καταλογίζουν οι κυπριακές αρχές».

Στο κείμενο της ανακοίνωσή του αμέσως μετά την έκδοση της χθεσινής, Δευτέρα 30/9, καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της MIG είχε αναφέρει ότι  η βαριά καταδίκη του Κ. Βαξεβάνη έχει μεγάλη σημασία για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, “διότι επί της ουσίας στο πρόσωπο του δικάσθηκαν και καταδικάσθηκαν όλοι εκείνοι στην Κύπρο (δημοσιογράφοι, πολιτικοί και δικηγόροι) που εδώ και 3 χρόνια προσπαθούν, εκτοξεύοντας λάσπη, να μετατρέψουν τραπεζικές πράξεις σε «σκάνδαλα» και ποινικά αδικήματα, για να προστατεύσουν το πολιτικοοικονομικό  κατεστημένο της χώρας και να το απαλλάξουν από τις βαρύτατες ευθύνες του για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας».

Ο συνήγορος του δημοσιογράφου, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι στο Εφετείο όπου θα οδηγηθεί σε δεύτερο βαθμό η εκδίκαση της μήνυσης Βγενόπουλου, «θα δοθεί η ευκαιρία στον πελάτη μου να θέσει υπ’ όψιν του δικαστηρίου και άλλα στοιχεία που στο μεταξύ προκύπτουν για την υπόθεση».

Μέχρι στιγμής ο Κώστας Βαξεβάνης δεν έχει προβεί στον ιστότοπο του περιοδικού ή και στο koutipandoras.gr, που επίσης είναι δικό του,  σε κάποιο δικό του σχόλιο για τη χθεσινή καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου.

ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.