Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και τυπικά ο Μπόρις Τζόνσον

Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και τυπικά είναι πλέον ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ του ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης.

Κατά την άφιξή του στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ το υπό αστυνομική συνοδεία αυτοκίνητο που μετέφερε τον κ. Τζόνσον χρειάστηκε να σταματήσει για λίγα δευτερόλεπτα, καθώς στο δρόμο εμφανίστηκαν ξαφνικά διαδηλωτές υπέρ της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να φτιάξουν ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν το όχημα, αλλά απομακρύνθηκαν αμέσως από τους αστυνομικούς.

Ο κ. Τζόνσον θα προβεί στην πρώτη δήλωσή του ως πρωθυπουργός έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. Αργότερα αναμένεται να αρχίσει η ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων υπουργών.

Παραιτήθηκε η Τερέζα Μέι

Την παραίτησή της από την πρωθυπουργία υπέβαλε επισήμως στη βασίλισσα Ελισάβετ η Τερέζα Μέι, λίγο περισσότερο από τρία χρόνια μετά από την ανάληψη της ηγεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην τελευταία της ομιλία έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ, ακριβώς πριν μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, η κα Μέι συνεχάρη το διάδοχό της Μπόρις Τζόνσον και του ευχήθηκε καλή τύχη και πολλές επιτυχίες, καθώς θα είναι επιτυχίες της χώρας.

Σημείωσε ότι στην επί σχεδόν δεκαετία διακυβέρνηση των Συντηρητικών η οικονομία της χώρας έχει αποκατασταθεί και οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν μεταρρυθμιστεί, αν και παραδέχθηκε ότι απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί η έξοδος από την ΕΕ «με τρόπο που να λειτουργεί για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», ώστε να καταστεί δυνατή μία «ανανέωση» για τη χώρα.

Πρόσθεσε ότι το να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός ήταν η μεγαλύτερη τιμή και δήλωσε υπερήφανη που ως απλή βουλευτής πλέον θα εκπροσωπεί την περιφέρειά της και θα κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο μια σπουδαία χώρα με ένα σπουδαίο μέλλον που πραγματικά θα λειτουργεί για όλους.

Ευχαρίστησε επίσης συναδέλφους, συνεργάτες, τις ένοπλες δυνάμεις, τη δημόσια διοίκηση, τις δημόσιες υπηρεσίες, τον βρετανικό λαό που την εμπιστεύθηκεν και τον σύζυγό της Φίλιπ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα φιλοδοξίας και ευκαιρίας και ελπίζω ότι κάθε νέο κορίτσι που έχει τώρα δει μία γυναίκα ως πρωθυπουργό να γνωρίζει σίγουρα ότι δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να πετύχει», πρόσθεσε η Τερέζα Μέι.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.