Πρώτη ανάσα από το lockdown τριών εβδομάδων

Πρώτη ανάσα από το lockdown τριών εβδομάδων που επιβλήθηκε στις 10 Ιανουαρίου, παίρνουν σήμερα επαγγελματικές ομάδες όπως τα κουρεία και τα κομμωτήρια, οι σχολές οδηγών και τα ινστιτούτα αισθητικής, ενώ η β’ φάση χαλάρωσης των μέτρων αναμένεται την άλλη Δευτέρα αν και εφόσον συνεχίσει να βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου.

Από σήμερα αυξάνεται το ποσοστό των εργαζομένων από 25% σε 50%, με ελάχιστο αριθμό 5 εργαζoμένους, εάν το επιθυμεί ο εργοδότης, και χωρίς περιορισμό του μέγιστου αριθμού εργαζομένων.

Παράλληλα, όσον αφορά τις κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες, επιτρέπεται πλέον η επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων, νοουμένου ότι πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού. Νοείται ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση γεύματος/δείπνου σε οικίες για γάμους και βαφτίσεις.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την απαγόρευση της πρόσβασης στα μονοπάτια της φύσης τόσο για σκοπούς άθλησης όσο και για άλλους λόγους, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μεγάλους συγχρωτισμούς.

Το επόμενο και σημαντικότερο βήμα χαλάρωσης των μέτρων με οικονομικές προεκτάσεις γίνεται στις 8 Φεβρουαρίου όταν θα επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων. Επαναλειτουργούν επίσης πρακτορεία τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

Επιστρέφουν επίσης μαθητές στα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, καθώς επίσης και της Γ’ Τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Επαναλειτουργούν ακόμη μουσεία και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ οι επισκέψεις σε οικίες αυξάνονται σε τέσσερα άτομα.

 

Ομαδοποιημένα τεστ ενόψει χαλάρωσης

 

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια αυξημένου ελέγχου της διασποράς της νόσου ενόψει της χαλάρωσης, το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει το πρόγραμμα ελέγχου των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν σήμερα, καθώς και των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία.

Επίσης από τις 2 Φεβρουαρίου ξεκινά πρόγραμμα ελέγχου με rapid tests αντιγόνου των εργαζομένων που θα επιστρέφουν στον εργασιακό τους χώρο στις 8 Φεβρουαρίου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα επιστρέψουν στην εργασία τους το προσωπικό επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των Δημοτικών Σχολείων και οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε τελειόφοιτους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών και το προσωπικό των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Συνολικά αναμένεται να επαναδραστηριοποιηθούν περίπου 80.000 άτομα.

Για να καταστεί εφικτός ο έλεγχος όλων των εργαζόμενων που θα επανέλθουν στον εργασιακό τους χώρο, έχει γίνει ομαδοποίηση των εργαζομένων αλφαβητικά με βάση το επίθετό τους. Έτσι, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου οι μονάδες θα δέχονται εργαζομένους το επίθετο των οποίων αρχίζει με Α-Γ, την Τετάρτη με Δ-Ι, την Πέμπτη με Κ-Λ, την Παρασκευή με Μ-Ο, το Σάββατο με Π-Σ και την Κυριακή με Τ-Ω.

 

 

Η Αστυνομία έστησε «μπλόκα» στο Τρόοδος

Αρκετοί έφυγαν με πρόστιμο

 

Η Αστυνομία προχώρησε το τελευταίο 24ωρο σε 113 καταγγελίες πολιτών και μια καταγγελία υποστατικού για παραβίαση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Κύπρου. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 7.795 έλεγχοι σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η Αστυνομία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση το Σάββατο στην εφαρμογή του τελευταίου διατάγματος του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των πολιτών στα μονοπάτια της φύσης. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν συνολικά 508 έλεγχοι οχημάτων και 710 έλεγχοι προσώπων. Σε 343 οχήματα δεν επιτράπηκε η πρόσβαση στην περιοχή Τροόδους, ενώ τα μέλη της Αστυνομίας προχώρησαν σε δέκα καταγγελίες για παραβάσεις που σχετίζονται με τον περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο.

 

Αναλυτικά στην επαρχία Λευκωσίας έγιναν 2.645 έλεγχοι από τους οποίους προέκυψαν 33 καταγγελίες πολιτών, στην επαρχία Λεμεσού 1.679 έλεγχοι με 41 καταγγελίες πολιτών, στη Λάρνακα 894 έλεγχοι με 8 καταγγελίες πολιτών, στην Πάφο 665 έλεγχοι με 11 καταγγελίες πολιτών και 1 καταγγελία υποστατικού, στην Αμμόχωστο 1.094 έλεγχοι με 13 καταγγελίες πολιτών και στη Μόρφου 599 έλεγχοι με 1 καταγγελία πολίτη.

Η Τροχαία προχώρησε σε 4 καταγγελίες ύστερα από 133 ελέγχους και η ΜΜΑΔ σε 2 καταγγελίες ύστερα από 10 ελέγχους.

Η Λιμενική Αστυνομία διεξήγε 76 ελέγχους χωρίς να προκύψουν οποιεσδήποτε καταγγελίες.

 

Υψηλά τα νούμερα κρουσμάτων στα κατεχόμενα

Δωρεάν τεστ PCR σε Λευκωσία και Κερύνεια, περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, πραγματοποιήθηκαν χθες στα κατεχόμενα, ενώ το πρωί ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί, ανακοίνωσε ότι άλλα 25 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν από εργαστηριακούς ελέγχους δειγμάτων του προηγούμενου 24ώρου.

Το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκαν στα κατεχόμενα 32 κρούσματα, τα 28 εγχώρια σε σύνολο 2.135 τεστ. Από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά τα 9 είχαν εντοπιστεί στη Λευκωσία, τα 22 στην Κερύνεια και ένα στην περιοχή Μόρφου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.287. Συνολικά 410 άτομα είναι υπό παρακολούθηση ή θεραπεία, εκ των οποίων 102 είναι στο νοσοκομείο πανδημίας και 297 σε ξενοδοχεία πανδημίας/καραντίνας. Ο αριθμός των ασθενών στην εντατική ήταν 11.

Ο κ. Πιλλί δήλωσε χθες ότι τα αποτελέσματα του lockdown θα φανούν τη δεύτερη εβδομάδα και όχι αυτή, λέγοντας ότι θα βλέπουν μια πτώση 3-5 κρουσμάτων κάθε μέρα.

Για το πρόγραμμα εμβολιασμού είπε ότι στόχος τους είναι να έχουν 20 κέντρα και να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί μέχρι τέλος Μαρτίου.

Καθορίζεται, συνέχισε, το πρόγραμμα εμβολιασμού μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν παραλάβει 40.000 δόσεις εμβολίου από την Τουρκία και 2.500 από την ΕΕ.

 

 

Στα 103,1 εκ. τα κρούσματα και 2,2 εκ. οι θάνατοι από COVID-19

Στα 103.138.809 ανέρχονται τα κρούσματα κορoνοϊού διεθνώς, με βάση την τελευταία καταμέτρηση του worldometer και στα 2.229.514 οι θάνατοι. Υπολογίζεται ότι 74.769.979 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν.

Από τα ενεργά περιστατικά, δηλαδή 26.135.338, τα 26.030.969 (99,6%) έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ 108.347 (0,4%) είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, ενώ ο αριθμός αυτός χτες ήταν 109.004 και πάλι ποσοστό 0,4%.

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ανήλθαν στα 26.655.740 και οι θάνατοι στις 450.381 και στην Ινδία τα περιστατικά καταμετρούνται στα 10.747.091 με 154.312 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας.

Στη Βραζιλία η καταμέτρηση δείχνει 9.176.975 περιστατικά και 223.971 θανάτους και στη Ρωσία 3.832.080 κρούσματα και 72.697 νεκρούς. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κρούσματα είναι 3.796.088 και υπολογίζεται ότι 105.571 άνθρωποι απεβίωσαν.

Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία και Γερμανία συμπληρώνουν τη δεκάδα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.