Πρώτη αντίδραση Τατάρ για ανάκληση διαβατηρίων – «Είναι ρατσισμός και δεν έχει νομική βάση»

Έλα στο Google News

Για ρατσισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκανε λόγο ο Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση των κυπριακών διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους αξιωματούχους του ψευδοκράτους.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «καταδικάζω την ελληνική διοίκηση που πήρε αυτή την απόφαση. Αυτό είναι αναχρονισμός, είναι ρατσισμός, είναι λάθος όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έχει νομική βάση. Είναι απαράδεκτο να γίνεται μια τέτοια διάκριση μεταξύ πολιτών».

Πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι ατομικό ζήτημα. Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ αυτό το διαβατήριο για χρόνια, η απόφαση δεν με δεσμεύει. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τους ανθρώπους και την κοινωνία μας. Εάν οι άνθρωποι μας έχουν λάβει ποτέ αυτά τα διαβατήρια, οφείλεται στις συνθήκες που βρίσκονται.

Πέραν τούτου, ο κ. Τατάρ είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια κοινή δημοκρατία δύο λαών και ότι το διαβατήριο αφαιρέθηκε από το δικαίωμα που απορρέει από τη συμφωνία.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης ότι κατά κάποιον τρόπο το αντίπαλο μέρος κατέλαβε την Κυπριακή Δημοκρατία και σήμερα αντιμετωπίζεται ως Ελληνική Δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι η ανάκληση των διαβατηρίων είναι μια συμπεριφορά που δεν μπορεί να εγκριθεί οπουδήποτε στον κόσμο.

ΑΚΕΛ για αποφάσεις Υπουργικού: «Επικοινωνιακές κινήσεις με αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο»

Ανακοίνωση σχετικά με τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η ανάκληση διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους αξιωματούχους στα κατεχόμενα, εξέδωσε το ΑΚΕΛ.

Όπως τονίζεται στην εν λόγω ανακοίνωση, οι σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού καταδεικνύουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του επιδίδονται σε ενέργειες που περισσότερο είναι επικοινωνιακές κινήσεις με αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο, παρά πρωτοβουλίες που μπορούν να αναχαιτίσουν τους διχοτομικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας σε βάρος της πατρίδας μας.

Το ΑΚΕΛ σημειώνει επίσης ότι ακόμη και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ υποστήριξε σήμερα ότι η αφαίρεση διαβατηρίων από τον ηγέτη και στελέχη του ψευδοκράτους θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

«Σε σχέση με την κατάθεση 5ης Διακρατικής Προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΕΔΑΔ, είναι αναμφίβολα σημαντικό να εξαντλούμε κάθε ρεαλιστική δυνατότητα που μας παρέχεται προκειμένου να επιφέρουμε πολιτικό και νομικό κόστος στην Τουρκία. Δεδομένου ότι έχουν ήδη προηγηθεί άλλες τέσσερις προσφυγές της Δημοκρατίας ενάντια στην Τουρκία, αναμένουμε να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το νομικό υπόβαθρο της νέας αυτής διακρατικής προσφυγής και ποιο κόστος αναμένεται ότι θα επιφέρει στην κατοχική δύναμη για τις νέες παράνομες ενέργειες της. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να καλλιεργούνται οι όποιες ψευδαισθήσεις ότι  τα νομικά μέσα από μόνα τους μπορούν να μας απαλλάξουν από την κατοχή», τονίζει το ΑΚΕΛ.

Προστίθεται ότι είναι η ώρα που όλοι -και πρώτος ο Νίκος Αναστασιάδης- πρέπει να αναλογιστούν πού οδηγούνται τα πράγματα και ποια θα είναι η επόμενη μέρα της πατρίδας μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χρονοτριβή, παλινωδίες και επικοινωνιακή πολιτική. Ο μόνος δρόμος για να αναχαιτίσουμε νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την κατοχή και τη διχοτόμηση είναι η λύση του Κυπριακού, στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο.

«Εδώ θα έπρεπε να επικεντρωθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες -πειστικές και αποφασιστικές- με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017. Αυτό ακριβώς στοχεύει η πρόταση που κατέθεσε εδώ και μήνες το ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο για το πώς να δράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά το επόμενο διάστημα», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.