Πρώτη δοκιμασία προσομοίωσης συνθηκών του Άρη ξεκινά η ΝΑΣΑ με απώτερο στόχο να στείλει αστροναύτες

Η ΝΑΣΑ δέχεται αιτήσεις από Αμερικανούς πολίτες για να λάβουν μέρος σε μια δοκιμασία στη Γη για ένα χρόνο σε συνθήκες προσομοίωσης με τον πλανήτη Αρη, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τεράστιο άλμα της ανθρωπότητας να στείλει επανδρωμένη πτήση στον κόκκινο πλανήτη.

Η δοκιμασία θα είναι η πρώτη στο είδος της και θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο του 2022. Οσοι επιλεγούν θα μείνουν ένα χρόνο σε χώρο που θα ομοιάζει με τον Άρη, προκειμένου να μελετηθεί η αντίδρασή τους σε πιθανά σενάρια και συνθήκες που θα επικρατούν στον κόκκινο πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών πόρων, ακατάλληλου εξοπλισμού, καθυστερήσεων επικοινωνίας και άλλων στρεσογόνων παραγόντων. Τα αποτελέσματα θα παρέχουν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα για την επικύρωση συστημάτων και την ανάπτυξη λύσεων.

Απώτερος στόχος της ΝΑΣΑ είναι η αποστολή αστροναυτών στον μακρινό πλανήτη Αρη την δεκαετία του 2030.

Αρχικά όμως θα επιστρέψει στη Σελήνη, αυτή τη φορά για να μείνει για μια μακρά εξερεύνηση μέσω του προγράμματος Άρτεμις, με την πρώτη γυναίκα αστροναύτη να πατά το πόδι της στο φεγγάρι.

Τα μαθήματα που θα ληφθούν από την εμπειρία στη Σελήνη θα προετοιμάσουν τη ΝΑΣΑ να κάνει το επόμενο τεράστιο άλμα – στέλνοντας αστροναύτες στον Άρη.

Σημειώνεται ότι το ταξίδι στο φεγγάρι διαρκεί τρεις ημέρες, ενώ για τον Άρη χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες.

Η ΝΑΣΑ δέχεται αιτήσεις για τη δοκιμασία για τον Άρη μόνο από Αμερικανούς πολίτες ή άτομα με μόνιμη διαμονή.

Πρέπει να είναι ηλικίας μεταξύ 30-55 και να κατέχουν μεταπτυχιακό στις επιστήμες (μηχανική, βιολογία, υπολογιστές, μαθηματικά).

Απώτερος στόχος ο Άρης και ίδρυση ανθρώπινης κοινωνίας, είπε στο ΚΥΠΕ ο Κοραντίνι

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαρσέλο Κοραντίνι, που θεωρείται ένας από τους ιδρυτικούς πατέρες της εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος και της πλανητολογίας, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ είχε πει ότι ο πλανήτης Άρης είναι ο απώτερος στόχος, ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, όπου μπορούμε να φανταστούμε ότι η ανθρωπότητα δημιουργεί μια νέα κοινωνία.

Ερωτηθείς αν η ανθρωπότητα θα κάνει σύντομα το τεράστιο βήμα στον κόκκινο πλανήτη, σημείωσε ότι πρώτα γίνεται η αποστολή διαστημικών συσκευών για να προσθέσει ότι “το να στείλουμε ανθρώπους θα είναι πιο δύσκολο”.

“Υπάρχει πολλή προετοιμασία να γίνει εκ των προτέρων. Ίσως το φεγγάρι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αρχικό βήμα, με δοκιμές μερικών τεχνολογιών,  προσεδάφιση σε αστεροειδείς, εξόρυξη από αστεροειδείς αυτά μπορεί να είναι κάποιοι άλλοι σταθμοί».

Τόνισε όμως ότι «ο απώτερος στόχος είναι ο Άρης, που ομοιάζει με τη Γη και είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα όπου θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι οι άνθρωποι θα εγκατασταθούν ξανά και θα δημιουργήσουν μια νέα κοινωνία».

Ο κ. Κοραντίνι διετέλεσε επικεφαλής της Εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος και Ρομποτικής Εξερεύνησης (1987-2010) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Συντονιστής των Προγραμμάτων του ESA στο JPL της NASA (2010-2015), και σήμερα συνεργάζεται με τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος.

Η αποστολή στο φεγγάρι με ελληνικό όνομα ΑΡΤΕΜΙΣ

Η ΝΑΣΑ φιλοδοξεί να προσεδαφίσει αυτή τη δεκαετία Αμερικανούς αστροναύτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας, στη Σελήνη μέσω του προγράμματος που ονόμασε Άρτεμις, τιμώντας για άλλη μια φορά την ελληνική μυθολογία.

Σε ανακοίνωσή της, εξηγεί ότι η Άρτεμις είναι η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα και θεά της Σελήνης στην ελληνική μυθολογία. Τώρα, αναφέρει η ΝΑΣΑ, “είναι η προσωποποίηση του δρόμου μας προς το φεγγάρι και είναι το όνομα που δώσαμε στο πρόγραμμά μας για επιστροφή αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης  περιλαμβανομένης και της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άντρα”.

«Όταν προσεληνωθούν, οι Αμερικανοί αστροναύτες μας θα πατήσουν το πόδι τους εκεί όπου δεν πήγε ποτέ κανένας άνθρωπος, στον νότιο πόλο της Σελήνης», αναφέρει περήφανα η αμερικανική υπηρεσία.

Τονίζει ότι οι αστροναύτες θα εξερευνήσουν τη Σελήνη χρησιμοποιώντας καινοτόμες νέες τεχνολογίες, συστήματα και ρομπότ,
θα βρουν και θα χρησιμοποιήσουν νερό και άλλους ζωτικής σημασίας πόρους που απαιτούνται για μακροχρόνια εξερεύνηση και θα μάθουν  πώς να ζουν και να λειτουργούν στην επιφάνεια ενός άλλου ουράνιου σώματος, όπου οι αστροναύτες θα είναι μόνο τρεις μέρες μακριά από τη Γη.

Επίσης, με αυτή την αποστολή, η ΝΑΣΑ θα συνεργαστεί με τους εμπορικούς και διεθνείς εταίρους της  για να καθιερώσει βιώσιμες αποστολές και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει τις  γνώσεις της για να κάνει το επόμενο τεράστιο άλμα – στέλνοντας αστροναύτες στον Άρη.

Επίσης, στόχος είναι να καθιερωθεί η αμερικανική ηγεμονία και η στρατηγική της παρουσία στη Σελήνη, διευρύνοντας την παγκόσμια οικονομική επιρροή των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι μόνο 12 άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, όλοι άντρες και Αμερικανοί. Ήταν η χρυσή εποχή του προγράμματος Απόλλων στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αρχές της δεκαετίας του 1970.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy