Η πρώτη επίσκεψη Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες απαιτεί σωστή προετοιμασία

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. που συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Ο κ. Χριστοδουλίδης θα εξηγήσει, όπως είπε, τη θέση του για περισσότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στις διεργασίες λύσης του Κυπριακού. Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής αναμένεται να ασχοληθεί με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τα θέματα ανταγωνιστικότητας, ενιαίας αγοράς και οικονομίας, καθώς και επιμέρους πτυχές που αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Δεν ξέρουμε πόσο έτοιμος είναι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για να τοποθετηθεί στα σημαντικά αυτά ζητήματα, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν επιφυλάξεις κατά πόσον η κίνηση του κ. Χριστοδουλίδη να αναδείξει και να αναλύσει στη σύνοδο κορυφής τη θέση του για ενεργότερη εμπλοκή στο Κυπριακό θα επιφέρει αποτέλεσμα. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να υπάρξει σωστή προετοιμασία με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και επαφές πριν γίνει οποιαδήποτε αναφορά σε επίπεδο συνόδου κορυφής. Μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις που φέρνει σε ολόκληρη την Ε.Ε. ο πόλεμος στην Ουκρανία με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία πολλών ευρωπαϊκών χωρών, η όποια αναφορά του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό θα έχει περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα. Το πιο πιθανό είναι οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. να υποδείξουν στον κ. Χριστοδουλίδη να περιμένει τις εκλογές στην Τουρκία και στην Ελλάδα, να περιμένει ενδεχόμενη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και να επαναλάβουν τον υποστηρικτικό ρόλο της Ε.Ε. στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για λύση και επανένωση της Κύπρου.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης δεν έχει αποσαφηνίσει τι εννοεί και με ποιον τρόπο επιζητεί την ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό. Ο κ. Χριστοδουλίδης υποσχέθηκε ότι θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου θα προβεί σε ενημέρωση τόσο για τις επαφές του στην Ε.Ε., όσο και για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, αλλά και για την επίσκεψη της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στην Κύπρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης φαίνεται πως ξεκίνησε να ενεργεί όπως ενεργούσε και ο προκάτοχός του, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος λάμβανε αποφάσεις και εκ των υστέρων ενημέρωνε και το Εθνικό Συμβούλιο… Ο κ. Χριστοδουλίδης θα έπρεπε να συγκαλέσει πρώτα το Εθνικό Συμβούλιο ή το ολιγότερο να συναντούσε ξεχωριστά τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ακούσει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy