Πρώτη ημέρα με φωνές διαμαρτυρίας σε σχολεία της Κύπρου-Προβλήματα και ελλείψεις

Έλα στο Google News

Με ελλείψεις θρανίων, αποχή από τα μαθήματα τους και εκδήλωσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στα δημοτικά σχολεία. 

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία σημαδεύτηκε σήμερα με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε δύο σχολεία για εντελώς διαφορετικούς λόγους, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στις αίθουσες των σχολείων. Αυτές οι ελλείψεις έχουν να κάνουν περισσότερο με τα μονά θρανία, καθώς υπάρχουν σχολεία που θα περιμένουν για βδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Πρώτο κουδούνι σήμερα για τη Δημοτική Εκπαίδευση

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σημαδεύτηκε με εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Γ΄Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου με γονείς και μαθητές να συγκεντρώνονται έξω από το σχολείο και να διαμαρτύρονται για τη μη μετακίνηση των ασφαλτικών εργαστασίων από την περιοχή τους.

Με αποχή από τα μαθήματα τους και εκδήλωση διαμαρτυρίας των γονέων, άρχισε η νέα σχολική χρονιά στο περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Αγίων Αναργύρων Λεμεσού.

Γονείς και μαθητές συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το σχολείο, αναρτώντας πανό που ανέγραφαν συνθήματα όπως «Όχι στη συμπλεγματοποίηση τάξεων – στηρίξτε την ύπαιθρο», «Τα παιδιά μας δεν είναι παιδιά κατώτερου Θεού» και «Ζητάμε ίσες ευκαιρίες μάθησης – ίση μεταχείριση – ίσα δικαιώματα».

Πρώτη μέρα στο σχολείο και αντί να έχουμε παιδικές φωνές, έχουμε φωνές διαμαρτυρίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου, Βάσω Ευριπίδου, λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για παραίτηση των μελών του.

Κάλεσε δε το Υπουργείο να δείξει κατανόηση, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς για ένα μόνο μαθητή λιγότερο, η Α’ και Β’ τάξη συμπλεγματοποιείται και τα παιδιά καλούνται να κάνουν μαζί όλα τα δευτερεύοντα μαθήματα.

Στο σχολείο βρέθηκε σήμερα και η αρμόδια επιθεωρήτρια του, η οποία σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Συνδέσμου Γονέων, ενημέρωσε ότι η απόφαση του Υπουργείου είναι οριστική και αμετάκλητη, κάτι που έφερε περαιτέρω αντίδραση στους διαμαρτυρόμενους.

Τελικά με εισήγηση των κοινοταρχών Μονής και Μοναγρουλλίου, τα μέλη του Συνδέσμου Γονέων παραιτήθηκαν, με τους προέδρους των δυο κοινοτικών αρχών να αναλαμβάνουν ρόλο διαμεσολαβητή για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Όπως δήλωσε ο κοινοτάρχης Μονής, Γιώργος Ευριπίδου, «τον τελευταίο μήνα έφυγαν 10 επιστολές προς το Υπουργείο και δεν μπήκε κανένας στον κόπο, ούτε ο Υπουργός ο ίδιος, ούτε κάποιοι λειτουργοί, να απαντήσουν στα αιτήματα του συνδέσμου».

Σημείωσε ακόμη πως σε άλλες δυο περιπτώσεις σχολείων της υπαίθρου το Υπουργείο διευθέτησε το ζήτημα και υπογράμμισε ότι δεν είναι θέμα αν είναι 20 και όχι 21 μαθητές σε μια τάξη, αλλά τίθεται και θέμα με τις αποστάσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η Κυβέρνηση αυτή βομβαρδίζει καθημερινά για τα θέματα της πανδημίας, για τα μέτρα, ενώ ο ίδιος ο Υπουργός αυτή τη στιγμή καταλύει αυτά τα μέτρα και στοιβάζει παιδιά σε μια τάξη, με όλα τα συνεπακόλουθα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ευριπίδου δήλωσε ότι οι δυο κοινοτικές αρχές θα αναλάβουν δράση για να πιέσουν το Υπουργείο, προειδοποιώντας με δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Εξάλλου, ο κοινοτάρχης Μοναγρουλλίου, Παρασκευάς Ηρακλέους, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, υπέδειξε πως σε άλλα χωριά το θέμα λύθηκε όταν υπολειπόταν ένας μαθητής και «δεν μπορεί να υπάρχουν τούτου του είδους τα προηγούμενα και για εμάς εδώ, που είμαστε ένα περιφερειακό σχολείο, να μην υπάρχει η λύση για ένα μαθητή»

Κάλεσε, τέλος, το Υπουργείο Παιδείας να επιδείξει κατανόηση και να κάνει δεύτερες σκέψεις στην απόφαση συμπλεγματοποίησης των δυο τάξεων.

Πηγή: Διάλογος/ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.