Πρώτη ποινική υπόθεση για τα «χρυσά» διαβατήρια

Επτά μήνες μετά την ενεργοποίηση από την ΕΕ της διαδικασίας επί παραβάσει - Ρυθμοί χελώνας

Η ΕΕ ζήτησε ταχεία διερεύνηση του σκανδάλου και ανάκληση προβληματικών πολιτογραφήσεων, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει. Αντίθετα η κυβέρνηση συνεχίσει να μοιράζει «χρυσά» διαβατήρια φλερτάροντας με παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Νομική Υπηρεσία ανακοίνωσε χθες την καταχώρηση στο Δικαστήριο της πρώτης ποινικής υπόθεσης για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, βάσει του πορίσματος της Επιτροπής Καλογήρου. Ανακοινώθηκε επίσης ότι δόθηκαν οδηγίες προς την Αστυνομία για έναρξη ανακριτικού έργου, βάσει του πορίσματος της Επιτροπής Νικολάτου.

Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνει ότι οι εξετάσεις προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, αφού έχουν παρέλθει επτά μήνες από την ενεργοποίηση από την Κομισιόν της διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου. Επισημαίνεται επίσης ότι ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντίντιερ Ρέιντερς, ζήτησε ταχεία διερεύνηση του σκανδάλου των «χρυσών» διαβατηρίων και ανάκληση των προβληματικών πολιτογραφήσεων, αλλά μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα η κυβέρνηση συνεχίσει να μοιράζει αβέρτα «χρυσά» διαβατήρια, φλερτάροντας με παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι τόσο το πόρισμα Καλογήρου όσο και το πόρισμα Νικολάτου δόθηκαν στη δημοσιότητα, μετά από επικάλυψη των ονομάτων με μαύρο χρώμα από τον Γενικό Εισαγγελέα. Μάλιστα, στη χθεσινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας εφιστούν, για άλλη μια φορά, την προσοχή στην αναγκαιότητα αποφυγής δημοσιοποίησης ευαίσθητων λεπτομερειών των υποθέσεων για σκοπούς προστασίας όλων των ερευνών και διαδικασιών, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εν δυνάμει κατηγορουμένων (περιλαμβανομένου του τεκμηρίου αθωότητας) και τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Επισημαίνεται επίσης ότι στο πόρισμα Νικολάτου γίνεται αναφορά σε 66 περιπτώσεις (44+22) για τις οποίες γίνεται εισήγηση για αποστέρηση της υπηκοότητας. Αναφέρεται επίσης ότι περισσότερες από τις μισές πολιτογραφήσεις έγιναν καθ’ υπέρβαση του νόμου.

Σε σχέση με την ποινική υπόθεση η οποία καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, θα προσαχθούν εννέα πρόσωπα (πέντε φυσικά και τέσσερα νομικά), που αντιμετωπίζουν συνολικά 37 κατηγορίες. Αναφέρεται επίσης ότι εξετάζονται και άλλες υποθέσεις, εκ των οποίων κάποιες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται σύντομα να παραπεμφθούν στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες. Ακόμη, αναφέρεται ότι το πόρισμα Νικολάτου δόθηκε αυτούσιο στην Αστυνομία με οδηγίες όπως ξεκινήσει ανακριτικό έργο για διαπίστωση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy