Πρώτη πράξη από Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ο «κόφτης» στις συντάξεις

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, «την 1η Ιουλίου 2022 χορηγήθηκε αύξηση 4,2% στις συντάξεις» λόγω ΑΤΑ, ενώ «την 1η Ιανουαρίου 2023 η αύξηση των μισθών υπολογίστηκε σε 3,37%».

Ως εκ τούτου, προστίθεται, προέκυψε «στρέβλωση» και διαφορά της τάξης του 0,8%. Και για το λόγο αυτό κατατέθηκε νομοσχέδιο ώστε τα ψίχουλα, τα οποία θα δοθούν στους συνταξιούχους από τη διαφορά του 0,8%, να τους τα κόψουν από την επόμενη φορά που θα πρέπει να δοθεί αύξηση λόγω ΑΤΑ.

Μάλιστα, προωθείται αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μπαίνει αυτόματα «κόφτης» στις συντάξεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή επί των ημερών της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο νομοσχέδιο – Βάζουν «κόφτη» στην αναπροσαρμογή των συντάξεων λόγω ΑΤΑ

Συντάξεις φτώχειας

Ο εμπνευστής του νομοσχεδίου για τον «κόφτη» στις συντάξεις  μελέτησε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δείχνουν ότι η Κύπρος βρίσκεται στην προτελευταία θέση, αφού οι δαπάνες του κράτους αντιστοιχούν μόλις στο 6,3% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 10,8%;

Είδε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση στις κρατικές δαπάνες για τα άτομα με αναπηρία, με το ποσοστό να ανέρχεται μόλις στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 2,9%;

Αντί να πάρουν μέτρα για στήριξη της κοινωνίας, θέλουν να κόψουν ακόμη περισσότερα απ’ όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη στήριξη του κράτους. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση του Νίκου Β’ ακολουθεί πιστά αυτήν του Νίκου Α’.

ΚΑΖ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.