Πρώτη πράξη συμμαχίας Χριστοδουλίδη: Άνοιγμα των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας, μαζί και ο ΔΗΣΥ

Η συμμαχία του Χριστοδουλίδη και ο ΔΗΣΥ καταψήφισαν την πρόταση του ΑΚΕΛ

Άμεσο άνοιγμα των εκποιήσεων και για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, αποφάσισε χθες η πλειοψηφία της Βουλής.

Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ σε συνεργασία με τους Οικολόγους και τον σοσιαλιστή βουλευτή Κωστή Ευσταθίου κατέθεσαν πρόταση νόμου με τη μορφή του κατεπείγοντος για επέκταση της στοχευμένης αναστολής των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, μέχρι τον Ιούνιο. Όπως επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, στόχος της πρότασης ήταν να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης και να προωθήσει τις αλλαγές οι οποίες απαιτούνται στη νομοθεσία, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με τις εκποιήσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι η πρόταση ήταν ακριβώς η ίδια με αυτή η οποία ψηφίστηκε άλλες πέντε φορές από τη Βουλή, επί της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και κρίθηκε συνταγματική από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Παρά ταύτα στη χθεσινή ψηφοφορία -την πρώτη μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Νίκο Χριστοδουλίδη- τα κόμματα τα οποία μετέχουν στην κυβέρνηση (ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ) άλλαξαν πλεύση και ψήφισαν μαζί με τον ΔΗΣΥ. Επίσης η ΕΔΕΚ απείχε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Έτσι η πλάστιγγα έγειρε προς τη μεριά των συμφερόντων των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων.

Πριν τη διαδικασία της ψηφοφορίας ο Γ. Λουκαΐδης προειδοποίησε ότι οι τράπεζες και πολύ περισσότερο οι εταιρείες εξαγοράς δανείων «έχουν εντατικοποιήσει το ξεσπίτωμα κόσμου». Προειδοποίησε επίσης ότι πολλές οικογένειες με ανήλικα παιδιά και ευάλωτοι δανειολήπτες, έχουν παραλάβει ειδοποίηση για εκποίηση της κατοικίας τους και ως εκ τούτου κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο.

Επίσης, σχολιάζοντας αντιπρόταση του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, για αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης μόνο για ένα μήνα, αντί για τρεις, με την υπόσχεση ότι στο μεσοδιάστημα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός θα παρουσιάσει πρόταση για οριστική επίλυση του θέματος, ο Γ. Λουκαΐδης διερωτήθηκε κατά πόσο αυτό είναι εφικτό και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που δοθούν λύσεις πριν τους τρεις μήνες, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συζητήσει ξανά το θέμα. Παρά ταύτα τα κόμματα τα οποία μετέχουν στην κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη καταψήφισαν την πρόταση του ΑΚΕΛ.

Σημειώνεται τέλος ότι ο ΔΗΣΥ διά του Ονούφριου Κουλά επανέλαβε την πάγια θέση του ότι είναι «εναντίον της οποιασδήποτε παράτασης» στις εκποιήσεις.

Μεροληπτικό πλαίσιο

Η πρόταση νόμου «θα έδινε μια προσωρινή ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες μέχρι να αποκατασταθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις που είναι σκανδαλωδώς μεροληπτικό υπέρ των τραπεζών», τόνισε το ΑΚΕΛ. Δυστυχώς, πρόσθεσε, «η συμπόρευση ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ με τον ΔΗΣΥ (και η επιλογή της ΕΔΕΚ να μη συμμετέχει στην ψηφοφορία) αφήνει έρμαια χιλιάδες δανειολήπτες αντιμέτωπους στην αυθαιρεσία των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων».

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.