Πρώτη ρήξη στις σχέσεις Λευκωσίας – Αθήνας με το καλημέρα της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη

Στο δημοσίευμα της «Εστίας» των Αθηνών του περασμένου Σαββάτου, με τις βαριές κατηγορίες Αναστασιάδη εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήρθε να προστεθεί και η χθεσινή αποκάλυψη της διαφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα που αφορούν την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» έκανε αναφορά σε διαφωνία της Λευκωσίας ως προς την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Τη διαφωνία επιβεβαίωσε λίγο αργότερα στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τονίζοντας ότι «δεν μας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα».

Παράλληλα, ο κ. Λευτυμπιώτης είπε ότι κρίνεται ως θετική εξέλιξη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ότι η Λευκωσία είχε ενημερωθεί για τη στήριξη της Αθήνας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τον IMO αλλά και για την υποστήριξη από την Τουρκία της εκστρατείας της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Επανέλαβε επίσης πως οι σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας ήταν και παραμένουν στενές και άριστες.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ανέφερε πως το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας κρίνεται ως θετικό και ότι ενδεικτικό είναι πως παρατηρείται μια ύφεση έως και αποχή από προκλητικές ενέργειες εκ μέρους Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ενημερώθηκε για τις κινήσεις που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

«Ως Κύπρος, δεν μας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση Ελλάδας και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Εξετάζουμε τις επιλογές μας ως Κυπριακή Δημοκρατία και πώς αυτές θα διαμορφωθούν μέχρι το ορισμένο χρονοδιάγραμμα», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης.

Ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι οι σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας ήταν και παραμένουν στενές και άριστες και ότι ύψιστος κοινός εθνικός στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ανησυχεί το παρασκήνιο

Η παρουσιαζόμενη διάσταση απόψεων μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας, όπως αποκαλύφθηκε από την «Εστία» το περασμένο Σάββατο και από τη χθεσινή «Σημερινή», με επιβεβαίωση της διαφωνίας στη δεύτερη περίπτωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, προκαλεί ως ένα βαθμό ανησυχία για πιθανόν βαθύτερη διάσταση θέσεων μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας.

Οι κύκλοι αυτοί επεσήμαναν ότι ενδεχομένως η δημόσια εικόνα που παρουσιάζεται μεταξύ των δύο χωρών να μην αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα, δεδομένου ότι η κάθε πλευρά, Αθήνα και Λευκωσία, εκτός από τους κοινούς στόχους, έχει να προωθήσει και τα δικά της εθνικά συμφέροντα, κι αυτό, όπως είπαν, είναι θεμιτό.

Σημειώνεται ότι η «Εστία» αποκάλυψε το Σάββατο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε κατηγορήσει τον Κ. Μητσοτάκη ότι προωθούσε την πολιτική των ΗΠΑ για μη διενέργεια γεωτρήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Λετυμπιώτης: «Θετική εξέλιξη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν υπάρχει διαφωνία σε αυτό…»

Θετική εξέλιξη αποτελεί η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στο θέμα αυτό δεν υπάρχει καμιά διαφωνία με την Ελλάδα επισήμανε σήμερα (27/03) στην ΑΣΤΡΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Κύπρος δεν μπορεί προφανώς να στηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στη Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Ερωτηθείς εάν στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε η Κύπρος να ζητήσει ως αντάλλαγμα την άρση του εμπάργκο στον ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το αίτημα αυτό είναι διαχρονικό. Πρόσθεσε ότι αποτελεί και αίτημα της ΕΕ προς την Τουρκία και περιλαμβάνεται στα μεταξύ τους ανοικτά ζητήματα.

Σημείωσε ότι αυτό που επιχειρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι να καλλιεργηθεί ένα θετικό κλίμα μέσα από την εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό αλλά πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ, τόνισε, μπορεί να παρέχει τα κίνητρα προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σε ερώτηση εάν χωρούν νέες ιδέες στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Λετυμπιώτης υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, αλλά νέες ιδέες εντός του πλαισίου λύσης δεν μπορούν να μπουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy