Μ. Κληρίδης: Πρωτίστως πολιτικές οι ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού

Με την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού μετά το κούρεμα τέθηκαν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία της μόνης κυπριακής τράπεζας, ωστόσο οι πολιτικές μεθοδεύσεις από πλευράς ΔΗΣΥ και κυβέρνησης οδήγησαν στην πώληση του Οργανισμού, δήλωσε στον Άστρα ο οικονομολόγος Μιχάλης Ολύμπιος.

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, κανένας δεν ξέρει ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος.

Αναφορικά με τις ευθύνες που υπάρχουν, ο κ. Ολύμπιος είπε ότι δεν ευθύνεται μόνο η διοίκηση του Συνεργατισμού, αλλά και οι πολιτικές αποφάσεις κι ενέργειες της κυβέρνησης.

Τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα από τον γενικό εισαγγελέα για όλο το φάσμα των ενεργειών που έγιναν, περιλαμβανομένων και των προσλήψεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Σημείωσε ότι οι κακοδιαχείριση των τελευταίων χρόνων στο Συνεργατισμό, οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. αλλά και του γενικού διευθυντή Μάριου Κληρίδη. Με άλλα λόγια, ανέφερε, χάνουμε τον Συνεργατισμό λόγω των χειρισμών που έγιναν από τον ΔΗΣΥ, ο οποίος αυτή τη στιγμή μαζί με την κυβέρνηση κατηγορούν αυτούς που διόρισαν ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Ωστόσο, υπογράμμισε, ενώ διαπιστωνόταν ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε για να σταματήσει αυτή την κατάσταση.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος στις καταθέσεις του Συνεργατισμού, ο κ. Ολύμπιος είπε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αφού όλες οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες εφόσον είναι κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, επισήμανε, στο απομακρυσμένο σενάριο που δεν κλείσει η συμφωνία με την Ελληνική, θα μπουν περιορισμοί στον Συνεργατισμό όσον αφορά τις αναλήψεις και τη διακίνηση χρημάτων.

Κυρίως πολιτικοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον Συνεργατισμό στην κατάρρευση, δήλωσε ο πρώην γ.δ. του Συνεργατισμού Μάριος Κληρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την συμφωνία πώλησης του στην Ελληνική Τράπεζα ως το τέλος μιας εποχής.

Ερωτηθείς αν μπορούσε να σωθεί ο Συνεργατισμός, ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν αποκλειόταν κάτι τέτοιο παρόλο που δεν ήταν εύκολο εγχείρημα. Γι’ αυτό άλλωστε, είπε, έφυγε από την Ελληνική και πήγε στον Συνεργατισμό.

Ερωτηθείς γιατί παραιτήθηκε από τη διοίκηση του Συνεργατισμού, ο κ. Κληρίδης είπε ότι θα μιλήσει αν και εφόσον γίνει οποιαδήποτε έρευνα.

Αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε είπε ότι αν ο στόχος ήταν να γλιτώσουμε από τα κουρέματα, δεν υπήρχε άλλη λύση.

Χαρακτήρισε επίσης αναμενόμενο το ότι ο Συνεργατισμός θα προικοδοτηθεί από το κράτος με ακόμα ένα δις για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες.

Παράλληλα ο Μάριος Κληρίδης επισήμανε ότι με την εξαγορά της Συνεργατικής, η Ελληνική Τράπεζα αναλαμβάνει κάποια ρίσκα και θα διαφανεί αν θα μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy