Αφιέρωμα: Να υπενθυμίσουμε στον κόσμο την αξία του βιβλίου: Γιώργος Φράγκος

Συνέντευξεις στον Αντώνη Γεωργίου

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και όπως αναφέρουν οι οργανωτές «έχει θέσει ως στόχο να καθιερωθεί ως ένας θεσμός που θα προωθήσει το βιβλίο στο κυπριακό κοινό, κάθε ηλικίας, θα φέρει κοντά τους αναγνώστες με τους συγγραφείς και θα αναδείξει το έργο των Kυπρίων συγγραφέων σε μια εποχή που το βιβλίο αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις».

Το φεστιβάλ διοργανώνεται 12 Ιουνίου 2016 στο Πάρκο Ακρόπολης από τις 10 π.μ. μέχρι τις 8 το βράδυ. Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα διοργανωθεί συζήτηση με θέμα «Το βιβλίο και η αξία του» και την οποία θα συντονίζει ο Γιώργος Φράγκος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και Βιβλιοκριτικός. Στη συζήτηση θα καταθέσουν εισηγήσεις ο Γιώργος Μολέσκης (πρόεδρος Eνωσης Λογοτεχνών Κύπρου), ο Κώστας Κατσώνης (πρόεδρος Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου Κύπρου), ο Aκης Χρίστου (πρόεδρος Συνδέσμου Βιβλιοπωλών Κύπρου) και η Βούλα Κοκκίνου (Εκδόσεις Εν Τύποις, πρώην πρόεδρος Συνδέσμου Εκδοτών Κυπριακού Βιβλίου).

Μιλάμε με όλους για τη σημασία του Φεστιβάλ Βιβλίου, για το βιβλίο και κατά πόσο διαβάζουμε στην Κύπρο, τη λογοτεχνία Kυπρίων και πώς αυτή αντιμετωπίζεται, το παιδικό βιβλίο, το ρόλο των λογοτεχνών, τους εκδοτικούς οίκους κυπριακού βιβλίου, τα βιβλιοπωλεία και φυσικά τη φιλαναγνωσία, πώς μεταδίδουμε την αγάπη για το βιβλίο, τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά και σε μεγάλους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ

Ποια ανάγκη σάς οδήγησε στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Βιβλίου;

Μας οδήγησε η ανάγκη να υπενθυμίσουμε στον κόσμο την αξία του βιβλίου, την τέρψη της ανάγνωσης, τον γνωσιολογικό πλούτο του γραπτού λόγου και την αισθητική του μαγεία. Η ανάγκη να μοιραστούμε με όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο τη χαρά, τη γνώση και την απόλαυση που προσφέρει η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου. Η ανάγκη για διοργάνωση ενός Φεστιβάλ Βιβλίου πήγασε πρωτ’ απ’ όλα από τη φύση και το χαρακτήρα, από την ιδεολογία του Ινστιτούτου Ερευνών «Προμηθέας», που είναι και ο πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας. Aρα αυτή η διοργάνωση ήταν πρωταρχικά μια εσωτερική ανάγκη για μας, μια ανάγκη που φιλοδοξούμε να αποδειχθεί και κοινωνική για όσο το δυνατό πιο ευρεία στρώματα του λαού μας. Το Ινστιτούτο Ερευνών «Προμηθέας» υπηρετεί την επιστημονική και προοδευτική γνώση. Δεν μένει όμως αδιάφορο μπροστά στην καθεαυτό καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία. Αυτή η προσήλωση, αυτή η αφοσίωση, θα βρει την έμπρακτη έκφρασή της στο επικείμενο φεστιβάλ.

Ποιος ο στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής;

Ο στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής δεν μπορεί να είναι άλλος από την επιτυχή πραγματοποίηση του φεστιβάλ, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από τα πιο ευρεία στρώματα του πληθυσμού, με επίκεντρο, ασφαλώς, τη νέα γενιά. Πέρα από τη μαζική προσέλευση του κοινού, μας απασχολεί και η αντιπροσωπευτικότητα της συμμετοχής των Κυπρίων συγγραφέων. Θέλουμε να έλθουν στο φεστιβάλ πολλοί και καλοί δημιουργοί μας. Και προσπαθούμε πολύ γι’ αυτό.

Γιατί επιλέξατε το θέμα «Το βιβλίο και η αξία του» για την κεντρική συζήτηση του φεστιβάλ; Nιώθετε να αμφισβητείται σήμερα η αξία του βιβλίου; Το βιβλίο ασφαλώς και αμφισβητείται. Αμφισβητείται από την περιρρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα, από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, από την ανεμελιά της νεότητας, από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των οποίων η συνεχής χρήση και κατάχρηση έχει πάρει τόσο γιγάντιες διαστάσεις. Πολλά από τα πιο πάνω υποκαθιστούν μόνο κατ’ επίφαση τη «συντροφιά» που μπορεί να προσφέρει ένα καλό βιβλίο. Αυτό θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο, ότι η αξία ενός καλού βιβλίου, αισθητική και γνωσιολογική, είναι διαχρονική και αδιαμφισβήτητη. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

Τι νομίζετε ότι χρειάζεται για να αυξηθεί η φιλαναγνωσία στην Κύπρο;

Η φιλαναγνωσία δεν θ’ αυξηθεί ούτε με εκστρατείες, ούτε με προπαγάνδα και διαφώτιση. Οι διάφορες καμπάνιες, όπως καλή ώρα η δική μας με το Φεστιβάλ Βιβλίου, συνιστούν απλώς μια υπόμνηση ότι υπάρχει και το καλό βιβλίο. Η φιλαναγνωσία είναι θέμα κουλτούρας και παράδοσης βαθιά ριζωμένης στις συνειδήσεις για δεκαετίες και αιώνες. Aρα ο πρωταγωνιστικός ρόλος για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας ανήκει στην Πολιτεία, το κράτος, το σχολείο, την οικογένεια, την κοινωνία γενικά και συνολικά

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy