Το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου, κτύπησε το «πρώτο κουδούνι» στα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας, καλώντας, με ένα συμβολικό τρόπο, 54 Αιγυπτιώτες μαθητές να συνεχίσουν την ιστορία των αμιγώς ελληνικών εκπαιδευτηρίων της πάλαι ποτέ ακμάζουσας παροικίας, με τα τεράστια και πανέμορφα κτίρια, τις υψηλοτάβανες αίθουσες, το αθλητικό στάδιο, τα αγάλματα των παλαιών προγόνων τους.

Και μπορεί σήμερα στον προαύλειο χώρο μπροστά από το Θέατρο Ιουλίου Σαλβάγου, να ήταν μόνον μερικές δεκάδες μαθητών, αλλά αυτό δεν εμπόδισε καθόλου να εκφραστεί η συγκίνηση όλων για την επιμονή της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας να συνεχίζει να κρατά «Θερμοπύλες»…

Με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, Μητροπολίτη Άκκρας (Γκάνας) κ. Νάρκισσο, να μεταφέρει τις πατρικές ευχές του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄. Και να εύχεται στους μαθητές «μία χρονιά δημιουργική, με προκοπή, σοφία και Χάρη Θεού».

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Εμμανουήλ Κακαβελάκης εστίασε κυρίως στο γεγονός ότι τα ελληνικά σχολεία στην Αλεξάνδρεια αποτελούν «πηγή υπερηφάνειας», αποδίδοντας τα εύσημα στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας που τα διατηρεί, με τη βοήθεια όλων των εκπαιδευτικών, συνεχίζοντας επάξια τη λειτουργία μίας «πηγής ελληνικού πολιτισμού».

Από την πλευρά του, ο νέος Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής Αναστάσιος Αναστασίου θύμισε στους Αιγυπτιώτες μαθητές τους γνωστούς στίχους του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη«Εσείς ξεκινάτε το ταξίδι. Δεν έχει σημασία το πού θα φτάσουμε, αλλά το τί θα βιώσουμε… Θα βιώσουμε χαρές, λύπες, συναισθήματα… Όλα αυτά, εσείς θα τα αποκομίσετε, εσείς που είστε μπροστά μας», είπε προς τους μαθητές ο Συντονιστής Εκπαίδευσης.

Όπως ο ίδιος τόνισε, η εκπαιδευτική χρονιά στα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας (όπως και του Καΐρου) ξεκινάει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, με όλους τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται ήδη στο πόστο τους ή να αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στην τελετή έναρξης των σχολικών μαθημάτων, την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, που ως διαχειριστικός φορέας λειτουργεί και τα δύο αμιγώς ελληνικά σχολεία, εκπροσώπησε ο Οικονομικός Επόπτης του παροικιακού οργανισμού Πάρης Πεφάνης Μακρής, την Κυπριακή Αδελφότητα Αιγύπτου εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ Γιώργος Ελευθερίου, ενώ παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι παροικιακών σωματείων καθώς και γονείς των μαθητών.

Μας έχεις Like στο Facebook ;